Japonya Küresel Batarya Pazarındaki Payını Arttırmayı Hedefliyor

22 Nisan 2022

Japonya şarj edilebilir batarya alanındaki küresel pazar payını %20’ye yükseltmeyi hedefliyor.

Japonya Sanayi Bakanlığı’ndan 22 Nisan Cuma günü yapılan açıklamada, Japon batarya sanayisinin pazar payını son yıllarda Çin ve Güney Koreli rakiplerine kaptırdığı ve durumu düzeltmek amacıyla Bakanlığın sanayicileri destekleme kararı aldığı açıklandı.

Japonya’nın elektrikli otomobillerde kullanılan lityum iyon batarya alanındaki küresel pazar payı, 2015 yılında %40 civarında iken, bu oran 2020 yılının başlarında %21’e geriledi. Enerji depolama sistemlerinde kullanılan bataryalardaki pazar payı ise 2016 yılında %27 iken, 2020 yılında %5’e düştü.

Sanayi Bakanlığı tarafından bir uzman panelinde anlatılan 2030 yılı stratejik hedefinde, elektrikli araçlar ve enerji depolama sistemlerinde kullanılan bataryaların yurt içindeki üretim kapasitesinin arttırılarak, hali hazırda 20 GWh olan kapasitenin 2030 yılında 150 GWh düzeyine çıkarılması için sanayicilerin destekleneceği belirtildi.

Aynı alanda küresel boyutta üretim yapan Japon firmalarının üretim kapasitelerinin ise 60 ila 70 GWh arasında olduğu ve bunun da 2030 yılı stratejik hedefine göre 600 GWh seviyesine çıkarılmasının hedeflendiği açıklandı.
Sanayi Bakanlığı’nın batarya stratejisinin önümüzdeki yaz aylarında son şeklini alacağı ve hükümet tarafından sağlanacak desteklerin mahiyetinin de somutlaştırılacağı öğrenildi.
  
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü