Japonya’nın Fabrika Faaliyetlerindeki Azalma Trendi Ekim Ayında da Bozulmadı

02 Kasım 2020

Jibun Bank tarafından yapılan Japonya Ekim Ayı satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) sonuçları 2 Kasım 2020 Pazartesi günü açıklandı. Açıklanan sonuçlara göre, üretim, istihdam ve yeni iş alanlarının daralmasına koşut olarak fabrika faaliyetlerinin art arda onsekinci ayda da küçülme bandında kalmaya devam ettiği görülürken, ihracata yönelik siparişlerde ise son iki yıldır ilk kez artış kaydedilmesi ümit verici bir işaret olarak değerlendirildi.

Eylül ayında 47.7 olan satın alma yöneticileri endeksi, Ekim ayında 48.7 puana yükselmekle beraber, yine de sınır kabul edilen 50 puanın altında kalmaya devam etti. Japonya’da PMI endeksi 2019 yılının Mayıs ayından beri 50 puanın altında seyrediyor.

Araştırmaya göre yeni siparişler ve bekleyen siparişlerin yavaşlayan bir hızla da olsa, azalmaya devam ettiği belirtilirken, istihdam verilerindeki bozulma hızının ise son dört aydır ilk kez artmaya başladığı görüldü.

İhracata yönelik siparişlerde özellikle Asya-Pasifik bölgesinden gelen taleplerin artmasına bağlı olarak son iki yıldır ilk kez artış kaydedildiği bildirildi.

IHS Markit ekonomistlerinden Usamah Bhatti, yurt dışı mal taleplerindeki yükselişin özellikle imalat sektöründe faaliyet gösteren firmaları destekleyeceğini söyledi fakat bununla birlikte aynı sektörde istihdam rakamlarının özellikle yönetici kadrolarındaki iş kayıplarının Eylül ayına kıyasla biraz daha hız kazandığına dikkat çekti.

Öte yandan araştırmada ümit verici bir diğer verinin de gelecekte üretim miktarının artacağına ilişkin beklentiler olduğu ve gayri safi yurt içi hasılanın artışa geçerek Nisan 2017 tarihinden bu yana en yüksek seviyesine ulaşacağı yönündeki tahminler olduğu belirtildi.

16 Kasım’da GSYİH verilerinin açıklanacağı ve açıklanan rakamların dokuz aylık bir küçülmenin ardından Japon ekonomisinin Eylül ayından başlayarak dördüncü çeyrekte tekrar yavaş da olsa büyüme seyrine girdiğini ortaya koyacağı tahmin ediliyor.

Küresel ekonominin halen zayıf olduğu ve neredeyse tüm dünyanın virüs salgınındaki ikinci dalga nedeniyle ekonomilerini kapatma ihtimali de göz önünde bulundurulduğunda, Japon ekonomisi için beklenen tekrar yükseliş trendinin mütevazi boyutlarda kalması kaçınılmaz görünüyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü