Konteyner Krizi Hafifliyor

30 Mart 2021

Küresel ticarete büyük darbe vuran konteyner krizinde rahatlama başladı. Çin limanlarındaki sıkışıklığın azalmasıyla son bir yılda yüzde 300 artan Uzakdoğu- Avrupa konteyner navlunu düşüşe geçti. Sektör uzmanları, haziran ve temmuz ayında sıkıntının daha da azalacağını öngörüyor.

Container xChange'e göre, Çin'deki konteynerlerde uzun süredir yaşanan sıkıntı hafifleme belirtileri gösteriyor. Konteyner bulunabilirlik endeksi (Container Availability Index-CAx), Çin yeni yılı (1 Ocak-20 Şubat) öncesine göre yüzde 56 arttı. Şangay için CAx; Çin yeni yılı öncesinden tatil sonrasına kadar 20 fitlik ve 40 fitlik konteynerler için sırasıyla yüzde 64 ve yüzde 112 arttı. Konteyner kiralama ve ticaret platformu Container xChange CEO'su ve Kurucusu Dr. Johannes Schlingmeier, yeni yıl kutlamaları sırasında Çin'in üretimindeki mevsimsel düşüşün normalden daha yumuşak olmasına rağmen, konteyner arz/talep dengesinde bir iyileşmeye hala izin verdiğini söyledi.

Konteyner fiyatları hala anormal düzeyde yüksek seyrediyor ancak, Container xChange verilerine göre, 20’lik konteyner navlunu, ocak ayındaki 5 bin 593 dolar zirvesinden dönerek, Şubatta 3 bin 750 dolara geriledi. Nedeni ise konteyner arzının artması.

Geçen yıl pandeminin başladığı ilk aylarda Çin’den ithalatın azalması ve limanlarda salgın kaynaklı yaşanan gecikmeler, boş konteyner tedarikinde sıkıntı yaşanmasına neden olmuştu. Bu durum konteyner navlununda hızlı yükselmeye neden oldu. Çin-Avrupa navlununda artış son bir yılda yüzde 300’ü aştı. Yükselen lojistik maliyetlerin yanı sıra yeterli sayıda konteyner bulamayan üreticiler ihracat yapamayacak seviyeye geldi. İhracatçılar son altı aydır ürünlerini müşterilerine ulaştırmakta sorunlar yaşıyor. Konteyner bulabilen ihracatçı ise yüksek navlun ücretleri ile karşılaşıyor.

Konteyner krizi, ülkeler arasındaki ticaret savaşlarına yeni bir boyut kazandırmıştı. Boş konteynerler stratejik güç olarak kullanılmaya başladı. Çin’in boş konteynerleri topladığını, ABD’nin de ülkesinden mal almaya mecbur bıraktığını dile getirilmişti.

Kaynak: Virahaber
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü