Küresel Enerji Krizinin Kömüre Olan İstemi Artırması Sonucunda ABD'nin En Büyük Kömür Madencisinin Hisse Senetleri %17 Oranında Yükseldi

19 Ekim 2021

Kömür istemini körükleyen küresel enerji krizi, Peabody Energy firmasının (Peabody Energy, kömür madenciliği alanında yalnızca ABD’nin değil aynı zamanda tüm yerkürenin en büyük özel sektör firması olup firma genellikle kömür yakıtlı elektrik santralleri ile demir çelik üretim tesisleri için kömür sağlamaktadır. Firmanın merkez ofisi ABD’nin Missouri eyaletinin St. Louis kentindedir. Ç.N.) üçüncü çeyrek üretim sonuçlarını artırarak firmanın hisse senetlerinin fiyatını %17 oranında yükseltti.

Firmanın kömür satışları, yedi çeyreğin en yüksek düzeyi olan 900 milyon ABD Doları’nı geçerken ABD’nin bu en büyük kömür madenciliği firmasının gelirleri ile ilgili olarak Pazartesi günü açıkladığı geçici rakamlara göre faiz, vergi, yıpranma ve 280 milyon ABD Doları’ndan 290 milyon ABD Doları’na kadar olan amortismanlar öncesi düzeltilmiş kazancı geçen yılki kazancının üç katına çıkacak.

Sözkonusu sonuçlar yerli elektrik santrallerindeki kömür tüketiminin artması, sınır ötesi yüklemelere istemin büyümesi ve tüm yerkürede yükselen fiyatlar sonucunda kazançlı bir sezona giren ABD'li madenciler için iyiye yönelik işaretler. Küresel ekonomik toparlanma elektrik üretimini artırarak doğal gaz kıtlığına ve kömüre olan güçlü bir isteme yol açtı. Yerküre çapında liderler tüm yerküreyi ilgilendiren kritik iklim konferansı için iki hafta içerisinde Glasgow’da bir araya gelecek olsa da, gezegeni en çok kirleten fosil yakıt durumundaki kömür, gelecek yıllarda da yerkürenin en büyük enerji kaynağı olmaya devam edecek.

Peabody, çeyrek dönem sonucunu açıklayan ilk ABD’li kömür üreticisi oldu. Diğer kömür madenciliği firmaları da yerkürenin dört bir yanındaki elektrik üreticilerinin depolarındaki potansiyel kömür stoğu eksikliklerini kapatmak için daha fazla kömür satın almaları nedeniyle yüksek kazançlar açıklayabilirler. ABD'li madenciler kazabildikleri kadar çok kömür sevkiyatı yapıyorlar, ne var ki üretimi daha da artırma yetenekleri işgücü sıkıntısı ve yıllardır düşüş gösteren madencilik kapasitesi ile sınırlı durumda.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü