Mısır, Eni ile Anlaşma İmzalamasının Ardından Gaz Üretimi ile Avrupa'ya LNG Dışsatımını En Üst Düzeye Çıkaracak

14 Nisan 2022

İtalyan petrol-gaz firması Eni ile Mısır’ın gaz firması EGAS, EGAS’ın Avrupa pazarı için gaz üretimi ile sunumunu artırması konusunda anlaştı.
EGAS Başkanı Magdy Galal ile Eni firmasının Doğal Kaynakların İşletilmesinden Sorumlu Yöneticisi Guido Brusco Çarşamba günü (13/04/2022) Kahire'de gaz üretimi ile LNG dışsatımını en üst düzeye yükseltecek çerçeve anlaşmasını imzaladılar. Anlaşma, düşük karbon ekonomisine geçiş bağlamında Mısır'ın Avrupa'ya, özellikle de İtalya'ya gaz dışsatımını güdülemeyi amaçlıyor.

Taraflar, ortaklaşa yürütülen gaz çalışmalarını artırıp kısa dönemde gaz üretimini en üst düzeye çıkaracak fırsatları belirleyerek Mısır’ın gaz rezervlerini değerlendirmeye karar verdiler. Eni ayrıca Nil Deltası, Doğu Akdeniz ve Batı Çölü bölgelerinde varolan bloklar ile yeni edinilen arazilerde gaz arama çalışmalarının en uygun biçime getirilmesini sağlayacak.

Eni tarafından Çarşamba günü (13/04/2022) yapılan açıklamada vurgulandığı üzere, anlaşma, Damietta sıvılaştırma tesisinin yeniden işletilmeye başlanması konusunda geçen yıl imzalanan anlaşmayla birlikte, içinde bulunduğumuz yılda İtalya ile tüm Avrupa kıtasına toplam 3 milyar metreküpe kadar olan hacimler için LNG kargoları sağlayacak.

Eni, yan kuruluşu olan IEOC aracılığıyla 1954 yılından beri Mısır'da çalışma yürütmekte. İtalyan firması günümüzde Mısır’da günlük yaklaşık 360.000 varil petrol eşdeğeri öz sermaye içeren hidrokarbon üretimine sahip.

Firma, 2050 yılına kadar net sıfır karbon salınımına ulaşma stratejisi doğrultusunda karbon yakalama-depolama tesisleri, yenilenebilir enerji tesisleri, biyolojik arıtma için tarımsal hammadde stoklarının oluşturulması ile diğerleri de içerisinde olmak üzere Mısır'ın enerji sektörünün karbon salınımından arındırılmasını amaçlayan bir dizi girişimde bulunmakta. Sözkonusu stratejinin bir parçası olarak Eni, geçen yıl Mısır Elektrik Holding Firması (EEHC) ve EGAS ile ülkede hidrojen üretimine yönelik projelerin teknik ve ekonomik fizibilitelerini değerlendirmek üzere bir anlaşma imzalamıştı.

Eni, içinde bulunduğumuz yılın başlarında Mısır Petrol Bakanlığı’ndan Doğu Akdeniz, Batı Çölü ile Süveyş Körfezi'ndeki beş bölgede arama yapmak için yeni izin belgesi aldı.

Düşük karbon ekonomisine geçiş çalışmalarına ek olarak Eni'nin Mısır ile anlaşma imzalaması, Ukrayna'daki savaş nedeniyle sunum güvenliğine ilişkin artan endişeler ile ABD ile Avrupalı müttefiklerinin Rus fosil yakıtlarının kullanımından vazgeçilmesi yönündeki baskıları sürerken geldi.

Önceden dile getirildiği üzere, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Rusya’dan petrol dışalımının yasaklanması konusundaki ek yaptırımları görüşürken ABD daha önce Rusya’dan fosil yakıt dışalımını yasaklamıştı. Bu arada ABD ile AB, ABD'nin bu yıl AB’ye 15 milyar metreküp LNG sağlaması konusunda anlaştı.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü