OPEC, Rusya’nın Potansiyel Petrol Arz Kaybını Telafisinin Mümkün Olmadığını AB’ye Söyledi

15 Nisan 2022

OPEC Avrupa Birliği'ne, Rusya'ya yönelik mevcut ve gelecekteki yaptırımların şimdiye kadarki en kötü petrol arz şoklarından birini yaratabileceğini, bu hacimleri değiştirmenin imkansız olacağını söyledi ve daha fazla petrol arz edemeyeceğinin sinyalini verdi.

Avrupa Birliği yetkilileri, grubun üretimi artırmaya yönelik çağrıları ve AB'nin Rus petrolüne yönelik olası yaptırımları değerlendirmek üzerine, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün temsilcileriyle Viyana'da bir araya geldi.

OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo, "Potansiyel olarak Rusya'nın mevcut ve gelecekteki yaptırımlar veya diğer gönüllü eylemlerden kaynaklanan günlük 7 milyon varil petrol ve diğer akışkanların ihracatının kaybını görebiliriz" dedi.

Bir AB Komisyon Yetkilisi, OPEC'in dengeli petrol piyasası sağlama sorumluluğu olduğuna dikkat çekti.

OPEC, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle Washington ve Brüksel'in Moskova'ya yaptırımlar getirmesinin ardından geçen ay 14 yılın zirvesine ulaşan petrol fiyatlarını düşürmek için daha fazla ham petrol arz edilmesi çağrılarına direndi.

AB, OPEC ile yaptığı toplantıda OPEC'in yedek kapasitesinden daha fazla üretim sağlayabileceğini söyledi.

Yine de Barkindo, mevcut dengesiz piyasanın OPEC'in kontrolü dışındaki “temel olmayan faktörlerin” bir sonucu olduğunu ve grubun daha fazla üretim sağlayamayacağının sinyalini verdi.

OPEC ve Rusya dahil diğer üreticilerden oluşan OPEC+, COVID-19 salgınının en kötü döneminde yapılan üretim kesintilerinin kademeli olarak çözülmesinin bir parçası olarak mayıs ayında üretimi günde yaklaşık 432.000 varil artıracak.

Rus petrolü şu ana kadar AB yaptırımlarının dışında tutuldu. Ancak, 27 ülkeden oluşan bloğun geçen hafta Rus kömürüne yaptırım uygulamayı kabul etmesinden sonra, bazı üst düzey AB yetkilileri sıranın petrolde olabileceğini söyledi.

İrlanda, Litvanya ve Hollanda Dışişleri Bakanları pazartesi günü yapılan Lüksemburg'daki bir toplantıda, Avrupa Komisyonu'nun Rusya'ya petrol ambargosu için öneriler hazırladığını, fakat Rus ham petrolünü yasaklama konusunda bir anlaşma olmadığını söyledi.

Rusya'nın arzına Avrupa'dan daha az bağımlı olan Avustralya, Kanada ve ABD, Rusya'dan petrol alımını ise şimdiden yasakladı.

AB, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik planlanan politikalar doğrultusunda, 2015’e göre, petrol kullanımının 2030 yılına kadar %30 azalmasını bekliyor. Ancak kısa vadede bir ambargo Rus petrolünü alternatif kaynaklarla değiştirmek için bir atılımı tetikleyecek.
 
Kaynak: Euractiv
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü