Pekin, Endonezya’nın Potansiyel Boksit Dışsatımı Yasağı Durumunda Gine’nin Boşluğu Doldurmasını Bekliyor

07 Aralık 2021

Endonezya’nın günümüzde boksit cevheri dışsatımını yasaklamayı düşünüyor olmasına karşılık Çin ülke yönetimi de Gine'den boksit dışalımını artırarak Endonezya’nın olası boksit cevheri dışsatımından uğrayacağı her türlü kaybı azaltmayı umuyor. Çin devlet araştırma firması Antaike tarafından geçen hafta iletilen haber bu biçimdeydi.

Duyuru, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo’nun yönetiminin, ülkelerinin kendi yerli katma değerli metal endüstrilerinin büyümesini hızlandırmak amacıyla yakın gelecekte birkaç farklı metal cevherinin dışsatımını sınırlamayı şiddetle düşündüklerini dile getirmelerinden birkaç gün sonra geldi.

Endonezya, ülke yönetiminin boksit dışsatımını yasakladığı en son yıl olan 2014 yılından önce Çin'in hacim olarak en büyük boksit sağlayıcısıydı. Endonezya ülke yönetimi, 2017 yılında alüminyum boksit cevherinin yasal dışsatımını yeniden başlatmıştı.

Pekin, Endonezya'nın gelecek yıl boksit cevheri dışsatımını kısıtlayacağı konusundaki duyurusunu gerçekleştirmesi durumunda Çin’in iç bölgesindeki 18 eyaletin sözkonusu kısıtlamadan doğacak olası boşluğu doldurmaya hazırlıklı olacağını açıkladı.

"Eğer Endonezya boksit dışsatımında yeniden kısıtlamaya giderse Gine'nin boksit kapasite fazlası Endonezya'nın dışsatım kısıtlamasından doğan boşluğu tümüyle doldurabilir."

Antaike, Çin ülkesinin Gine'den yılda 100 milyon metrik tonun üzerinde alüminyum boksit cevheri dışalımına hazır olduğunu vurguladı.

Şu an itibariyle Endonezya, içinde bulunduğumuz yılın Ekim ayı boyunca limanlarına 91 milyon metrik ton boksit gönderdiği Çin'in ancak üçüncü büyük boksit cevheri sağlayıcısı durumunda. Çin’in günümüzdeki toplam boksit cevheri dışalımından Endonezya'nın aldığı yüzde 15 oranındaki pay Gine ile Avustralya'nın arkasında yer alıyor.

Antaike, Gine'den yapılan boksit cevheri dışalımının yılsonuna kadar yaklaşık 58 milyon metrik tona ulaşabileceğini, yine de Gine’de henüz kullanılmayan çok büyük ekstra boksit cevheri dışsatım kapasitesinin kaldığını belirtti.

Kaynak: aluminiuminsider
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü