Tarımda Dijitalleşme

03 Aralık 2020

Alman Tarım Bakanlığı ve Avrupa Tarımsal Araştırma Girişimi, 2 Aralık Çarşamba günü çevrimiçi bir konferansta tarımda dijitalleşme sorununu etkili bir şekilde çözmek için politika ve araştırmanın neler yapabileceğini incelemiştir.

Pandemi başladığından bu yana, birçok alanda gerçek bir dijital artış olmuştur. Ancak dijitalleşme her yerde ilerleme kaydetmemektedir. Tarımda, genellikle hala emekleme aşamasındadır. En iyi ihtimalle, büyük çiftlikler besleme miktarlarını, siparişlerini veya lojistiği dijital olarak kaydeden kapsamlı bilgi teknolojilerine sahiptir. Daha küçük aile işletmeleri hala çok uzaktadır.

Sosyal Demokrat (SPD) parlamento grubunun tarım politikası sözcüsü Rainer Spiering, veri politikası konularının hızlı bir şekilde açıklığa kavuşturulması gerektiğini, aksi takdirde zaten dijitalleşmeye yatırım yapan büyük tarım şirketlerine kalacağını söylemektedir.

Şirketlerin verilerini sağladığı bir devlet platformu, büyük şirketlerin bu verileri kontrol etmesini engelleyecektir. Bu, küçük ve orta ölçekli şirketlerin bağımsızlıklarını korumalarına yardımcı olur”demiştir. Bu nedenle Spiering ve grubu, çiftçilere dijital veri toplama için finansal kaynakların sağlanmasını ve bunun karşılığında peyzaj ve çevre koruma verilerini kullanılabilir hale getirmelerini talep etmektedir.

Kaynak: Euractiv web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü