Toyota-Mazda Ortak Girişiminin Alabama’daki Fabrikası Gelecek Yıl Üretime Başlıyor

14 Ağustos 2020

Toyota ve Mazda firmalarından 13 Ağustos 2020 tarihinde yapılan açıklamada, iki yıl önce Alabama’da ortak girişimle başlatmış oldukları yeni otomobil fabrikasına yaptıkları yatırım miktarında artırıma gideceklerini belirttiler. İlk kez 2018 yılında duyurdukları bu ortak girişim projesinin yatırım tutarı o tarihte 1.47 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Yeni yapılan ortak duyuruda ise yatırım tutarı 830 milyon dolar daha artarak, 2.3 milyar dolar olarak açıklandı.

Üretime önümüzdeki yıl başlaması planlanan Alabama’daki yeni fabrikada, yıllık 150 bin adet Toyota ve 150 bin adet de Mazda marka otomobil üretileceği belirtildi. Mazda ve Toyota firmalarının bu yatırım miktarını artırma kararı ile yaklaşık 97 milyon dolar tutarında bir ek vergi iadesi alacakları tahmin ediliyor.

Salgın sürecinde inşaatı devam ettirilen projenin bu süreçte birçok sorunla karşılaştığı ve yatırım maliyetlerinin  %50’ye kadar artmış olabileceği tahmin ediliyor. Projenin inşaatı ve sürdürülmesi sürecinde bugüne kadar 600 kişinin istihdam edildiği, üretime başlanması ile birlikte yeni istihdam miktarının 4000 kişiye ulaşması bekleniyor.

Geçtiğimiz Eylül ayında Başkan Trump ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe tarafından imzalan sınırlı bir ticaret anlaşması ile ABD menşeli gıda ürünleri ve Japon menşeli takım tezgâhlarında karşılıklı tarife indirimlerine gidilmiş, fakat Japon otomobillerinin ithalatı konusundaki müzakereler ileri bir tarihe ertelenmişti. ABD’de hali hazırda Japonya’dan ithal edilen binek otomobillere %2.5, kamyonet ve ticari araçlara ise %25 oranlarında gümrük tarifesi uygulanıyor.

Geçtiğimiz yıl ABD’ye 1.7 milyon adet motorlu araç ihracatı gerçekleştiren Japonya, Amerikan otomobil pazarının yaklaşık %10’unu elinde bulunduruyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü