Türk Şirketleri Sanayi Şehri'ne Yatırım Yapmak İstiyor

19 Şubat 2020

Türk şirketleri, Faisalabad Sanayi Emlak geliştirme ve Yönetim Şirketi'nin (FIEDMC) öncelikli Özel Ekonomik Bölgesi olan Allame İkbal Sanayi Şehri'ne, iş potansiyelini ve yatırım fırsatlarını keşfederek, Çin – Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC)ilişkileri kapsamında yatırım yapmak istiyor. Bir Türk heyeti FIEDMC kamp ofisini ziyaret etti ve her iki taraf da çeşitli sektörlerde ve projelerde iyileştirme konularını ele aldı.

FIEDMC Başkanı Mian Kashif Ashfaq, heyete yatırımcılara sunulan yatırım fırsatları ve teşvik paketleri hakkında bilgi verdi. Türkiye ile Pakistan arasındaki samimi ilişkilerin güçlü ticaret ve ekonomik bağlara dönüşmesi gerektiğini ve her iki ülkenin ikili ticaret açısından birbirini tamamlama potansiyeline sahip olduğuna inandığını ancak bunun gerçekleşmesi için her iki ülkenin özel sektörleri arasında daha iyi ilişkiye ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Hükümet, yatırımcılara Özel Ekonomik Bölgelere (SEZ) yatırım yapmak için cazip teşvikler sunarken FIEDMC'nin Allame İkbal Sanayi Şehri de dahil olmak üzere Özel Ekonomik Bölgelerdeki geliştirme çalışmalarının hızla yapıldığını söyledi. Türk yatırımcıların mücevher, mücevherat, ilaç, mermer, otomobil ve sağlık sektörlerinde SEZ'ler ile ortak girişimleri ve yatırımları keşfetme zamanının geldiğini söyledi.

Kashif Ashfaq, FIEDMC'nin Başbakan İmran Khan'ın vizyonunu takiben, yabancı ve yerel üreticilere maksimum imkanlar sağladığını ve Vilayet’te iş yapma kolaylığı için işadamlarına tek çatı altında tüm hizmetleri sağladığını ifade etti.

İhracat işleme bölgesindeki tüm endüstrilerin 10 yıl süreyle vergiden muaf olacağını ve tesisler için gerekli olan, makinelerin, hammaddelerin ve diğer ekipmanların gümrüksüz olarak ithal edileceğini belirtti.

400 milyar Rupi civarında yerli ve yabancı yatırımın çeşitli projelere enjekte edileceğini ve bu da yatırımcıların mevcut hükümete tam güven duyduklarını açıkça belirtti. “Diğer pek çok ülke gibi, 25'ten fazla Çinli şirket, sanayi şehrine yapılan yatırımlar için anlaşmalar yapmıştı” diye ekledi.

Heyet üyeleri Pakistan'ı ikinci hedefleri olarak gördüklerini, otomobil, IT, ev aletleri, eğitim ve diğer alanlarda iş ortaklıkları kurmak istediklerini belirttiler.

Kaynak: thenews web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü