Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TURİB)’nda İlk Pamuk İşlemi Gerçekleştirildi

29 Mart 2021

Türkiye Ürün İhtisas Borsası'nda 2015'ten bu yana ilk pamuk elektronik ürün senedi işlemi yapıldı. Türkiye Ürün İhtisas Borsası AŞ’de (TÜRİB) ilk pamuk ELÜS (Elektronik Ürün Senedi) işlemi İzmir Ticaret Borsası üye firmaları Birpaş Birlik Pamuk Tekstil Yağ Un ve Zirai Ürünler şirketi ile Veles Pamuk şirketi arasında gerçekleşti.

Borsa iştiraki olan ELİDAŞ pamuk lisanslı deposu tarafından oluşturulan yaklaşık 26 ton pamuk ELÜS’ü 15,7 TL/Kg fiyattan işlem gördü.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bülent Uçak, “En son pamuk ELÜS işlemi 2015 yılında İzmir Ticaret Borsası Elektronik İşlem Platformu’nda (İZBEP) gerçekleşmişti. Ticaret Borsalarının ELÜS işlem yetkisinin TÜRİB’e devredilmesinin ardından gerçekleşen bu işlem TÜRİB açısından da bir ilk... Yapılacak tanıtım ve altyapı iyileştirme faaliyetleri ile birlikte önümüzdeki dönemde pamuk ELÜS işlemlerinin artmasını bekleyebiliriz” diye konuştu.

ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz de konuyla ilgili olarak; “Bu yeni oluşum, tarımda lisanslı depoculukla başlayan çağdaş pazarlama sisteminin son ve en güzel adımı. Ege pamuğumuzun da bu platform üzerinden ilk işleminin gerçekleşmesi bizleri oldukça mutlu etti. Tarım ürünleri ticaretin zorlaştığı ve öneminin arttığı bu dönemde pamuk ELÜS piyasalarının çalışmaya başlaması çok önemli” dedi.

Kaynak:  Bloomberght
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü