Uluslararası Enerji Ajansı Üyesi Ülkelerin Petrol Stoklarından Daha Yüksek Oranda Petrolü Serbest Bırakmaları “Görüşülmekte”

12 Ocak 2023

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (UEA) baş enerji ekonomisti Çarşamba günü (11/01/2023) yaptığı açıklamada, petrol piyasalarında aksamalar olması durumunda Uluslararası Enerji Ajansı’na üye ülkelerin petrol stoklarından daha fazla oranda petrolü serbest bırakmalarının "görüşülmekte" olduğunu belirtti.

UEA baş enerji ekonomisti Tim Gould, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli danışmanlık firması Gulf Intelligence tarafından sanal ortamda düzenlenen Küresel Enerji Forumu'na katılan delegelere "Perspektif olarak, gerekli olması durumunda UEA üyesi ülkelerin konuşlandırabilecekleri önemli oranda stokları var." açıklamasını yaptı.

Gould, "İçinde bulunduğumuz yılda petrol piyasasındaki gelişmeler ile olası aksaklıkları çok yakından izlemeye devam edeceğiz.” diye de ekledi.

Geçen yıl Şubat ayında Rusya-Ukrayna krizinin başlamasından sonra Brent petrolün fiyatı 14 yılın en yüksek fiyat düzeyi olan varil başına 140 ABD Doları’na yükselmiş, dolayısıyla Paris merkezli ajans, piyasayı istikrara kavuşturmak amacıyla geçen yıl Mart ile Nisan aylarında petrol stoklarından iki kez serbest bırakıma izin vermişti.

Gould, "Cephaneliğin bir bölümü hala büyük ölçüde bozulmamış durumda... Bazı ülkeler daha ihtiyatlı olacakları bir zamanda sözkonusu stokları yenilemek isteyeceklerdir." yorumunda bulundu.

UEA ekonomisti, bazı etkenlerin ham petrol piyasalarını daraltabilecek potansiyel taşımaları nedeniyle içinde bulunduğumuz yılda yeni bir petrol fiyatı rallisi yaşanması olasılığını dışarıda bırakmıyor. 

Gould, AB'nin Rusya'dan petrol ürünleri dışalımına yasak getirmesi sonucunda küresel petrol alım satımının "yeniden yapılandırılmasının" "önemli ölçüde daha karmaşık bir durum" alacağını söyledi.

Gould ayrıca, "Şu anki durumu çok daha karmaşık duruma getirecek her türlü tanker sorunu ile depolama sorunu var, dolayısıyla Şubat ayı (2023) ile sonrasında nasıl sonuçlanacağı konusunda çok dikkatli olmamız gerekiyor." eklemesini yaptı.

UEA, Avrupa Birliği ile G7 ülkelerinin Rusya'nın ham petrol dışsatımına 5 Aralık'ta (2022) tavan fiyat getirmesinin ardından içinde bulunduğumuz yılda Rusya’nın petrol üretiminin günde 1,4 milyon varil kadar gerileyeceği beklentisinde.

Ajans, son petrol piyasası raporunda, Hindistan, Çin ile Ortadoğu'da artan ham petrol tüketimi nedeniyle içinde bulunduğumuz yıl için küresel petrol istemi büyüme öngörüsünü yükseltti.

Ajans, içinde bulunduğumuz yıl için petrol istemi öngörüsünü 1,6 milyon varilden 1,7 milyon varile yükseltti.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü