Volkswagen, Traton Hisselerinin Halka Arz Girişimini Askıya Aldı

14 Mart 2019
Volkswagen geçtiğimiz Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Traton adlı kamyon ve ağır vasıta birimi için yürütmekte oldukları halka arz çalışmalarını, mevcut piyasa koşulları iyileşene kadar askıya aldıklarını açıkladı. Halka arz gerçekleşse idi, bu yıl içerisinde Almanya’daki en yüksek montanlı arz olması bekleniyordu.
Firma tarafından daha önce yapılan bir açıklamada hisselerin yüzde 25’inin satılacağı ve bu satıştan tahminen 5 ila 6 milyar avro civarında fon elde edileceği belirtilmişti.
Halka arzdan tamamen vazgeçilmediği, Volkswagen Yönetim Kurulu’nun, piyasa koşullarının düzelmesi durumunda konuyu tekrar gündeme alacağı belirtildi.
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması ve ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşları, menkul değerler piyasasını olumsuz etkilemiş ve yatırımcıları ürkütmüştü. Ayrıca piyasada sert dalgalanmaların yaşandığı bu dönemde hisse senedinin ilk halka arz fiyatını doğru seviyeden belirlemenin de bir hayli zorlaştığına dikkat çekildi.
Volkswagen Yönetim Kurulu’nun halka arz kararını oy birliği ile aldığı ve bu kararın da hala arkasında olduğu, ancak ilerideki süreçte arz miktarının yüzde 25’den yüzde 15’e çekilebileceği ifade edildi.
Hisselerin borsaya kayıt işlemleri için küresel koordinatörler olarak J.P Morgan, Goldman Sachs, Deutche Bank ve Citi ile anlaşma yapılmıştı. İsminin gizli tutulmasını isteyen bir bankacı, ajansımıza yaptığı yorumda, şirketin halka arz kararını ertelemesini doğru bulmadığını çünkü kamyon ve ağır vasıta sektöründe önümüzdeki dönemde daralma trendi beklediklerini ifade etti.
Traton’un bünyesinde MAN, Scania ve Volkswagen ağır vasıta birimleri bulunuyor. Küresel kamyon ve ağır vasıta ticaretinde daha fazla söz sahibi olmayı hedefleyen Volkswagen, halka arz girişimini de bu stratejinin bir parçası olarak görüyor.
Geçtiğimiz Şubat ayı sonunda yayınlanan şirkete ait bir finansal sunum raporunda, Traton’un toplam banka borçları 2,77 milyar avro, diğer borç ve yükümlülükleri ise 3,22 milyar avro olarak bilançonun pasif hanesinde yer almıştı.

Kaynak: Reuters web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü