Volswagen’in Ağır Vasıta Birimi Traton Amerikan Navistar’daki Ortaklığını Büyütüyor

09 Kasım 2020

7 Kasım 2020 Cumartesi günü yapılan açıklamada, Volswagen’in kamyon ve ağır vasıta üreten birimi olan Traton SE firmasının, yine bir ağır vasıta üreticisi olan Amerikan Navistar International Corp. Firmasına ait 3.7 milyar dolar tutarındaki açık hisselerini satın almak için anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Anlaşmaya varıldığına ilişkin haber, Traton firmasının 16 Ekim 2020 tarihinde Navistar’a teklif ettiği hisse başına 43 dolarlık fiyatı 44.5 dolara yükselttiğini açıklamasının ardından geldi. Navistar’a ortak olan Traton’un bu yolla hem Amerikan pazarındaki payını arttıracağı hem de küresel üreticiler arasına katılacağı belirtiliyor.

MAN, Scania ve Traton firmaları ağır vasıta üretiminde değişen trendlere uyum sağlamak ve bu doğrultuda maliyetleri düşürmek amacıyla bir süredir kendi aralarında düşük emisyon teknolojilerine ilişkin bilgi paylaşımında bulununuyorlardı. Traton ile yapılan ortaklık sonucunda Navistar’ın da bu grubun içerisine dahil olacağı bildirildi.

Anlaşma öncesinde halihazırda Navistar’ın %16.7 hissesine sahip olan Traton’un, 3.7 milyar dolar daha ödemesi ile birlikte Amerika’daki toplam yatırım tutarının 4.4 milyar dolara ulaşacağı öğrenildi.

Navistar firmasından yapılan bildirimde ise, şirketlerinin büyük ortakları arsaında yer alan Icahn Capital LP ve MHR Fund Management adlı finans kuruluşlarının da anlaşmaya onay verdikleri ve yönetim kurulunda olumlu oy kullanacakları belirtildi.

Volkswagen grubunun söz konusu anlaşmayı fonlamak için Traton’a 12 ila 18 ay vadeli 3.3 milyar euro ödüç vereceği açıklandı.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü