Volvo Firması Yonga Tedarik Sıkıntısının 2022 Yılında da Devam Edebileceğinden Endişeli

01 Aralık 2021

Volvo Cars otomotiv firmasından 30 Kasım Salı günü yapılan bir açıklamada, sektörün tamamını olumsuz etkilemeye devam eden yarı iletken yonga tedarik sıkıntısının önümüzdeki yıl da devam edebileceği uyarısında bulunuldu. Firmanın bu yıl içerisinde borsada halka arzının gerçekleşmesinden ardından açıklanan ilk çeyrek dönem bilançosu olan üçüncü çeyrekte firmanın hem ciro hem de kar kalemlerinin dip seviyeye gerilemesi de dikkat çekti.

Firmadan yapılan açıklamada, tedarik zincirlerinin hala sıkışık olduğu, fakat üretimin piyasa talebinin altında devam etmesine karşın, Eylül ayından beri kademeli olarak bir iyileşme de hissedildiği belirtildi.

İcra Kurulu Başkanı Hakan Samuelson, tedarik zincirlerinde dördüncü çeyrekten itibaren görece bir iyileşme gözlemlendiğini fakat sektör çapında yaşanan yarı iletken yonga darboğazının bir müddet daha devam etmesini beklediklerini ifade etti.

Uzmanlar Volvo’nun 29 Ekim tarihinde gerçekleşen halka arzının bu yıl Avrupa’da gerçekleşen en büyük halka arz işlemi olduğunu ve elektrikli araçlara geçiş süreci yaşayan Avrupa otomotiv sektörünün güçlü bir konumda olduğunun bir işareti olarak değerlendirildiğini belirtiyorlar.

Firmanın finans direktörü Bjorn Annwall, yonga tedarik sıkıntısının kendileri de dahil olmak üzere sektördeki tüm firmaların üretim miktarlarını düşürdüğünü ve bu durumun sektör açısından dördüncü çeyrekteki en kritik sorunu teşkil ettiğini, bunun dışında önümüzdeki günlerde salgın nedeniyle ekstra bir kapanma beklemediklerini söyledi.

Çoğunluk hissesi Çinli Geely Holding’e ait olan Volvo firmasının Kasım ayındaki otomobil satışlarının üretim azlığı nedeniyle geçtiğimiz yıla kıyasla düşüş gösterdiği ve 52 bin adette kaldığı bildirildi.

Geçtiğimiz yıl 4,6 milyar İsveç Kronu olan üçüncü çeyrekteki işletme karının bu yıl aynı dönemde 3,3 milyara gerilediği ve şirket cirosunun da %7’lik bir düşüşle 60,8 milyar kron olarak gerçekleştiği açıklandı.

Volvo firması 2030 yılı itibarıyla tüm üretim hatlarını elektrikli araçlara dönüştürmeyi hedefliyor. Volvo aynı zamanda bir elektrikli araç girişim firması olan Polestar’ın da %49 hissesini elinde bulunduruyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü