Yatırımcıların Gözü AB'nin Rusya Petrolünün Dışalımının Yasaklanması Oylamasında İken Petrolün Fiyatı Geriliyor

09 Mayıs 2022

Yatırımcılar, küresel sunumu sıkılaştırması beklenen Rus petrol ambargosu konusunda Avrupa Birliği içerisinde yürütülmekte olan görüşmeleri izlerken, Pazartesi günü (09/05/2022) Asya piyasalarında erken saatlerde petrol fiyatları geriledi.

Brent ham petrolün fiyatı Greenwich saatine göre sabah 02.00’de 67 sent ya da oransal olarak %0,6 oranında gerilemeyle varil başına 111,72 ABD Doları’na düşerken ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolünün fiyatı 75 sent ya da oransal olarak %0,7 oranında gerilemeyle varil başına 109,02 ABD Doları düzeyinde yer buldu.

Geçen hafta, Avrupa Komisyonu'nun Ukrayna krizi ile ilgili bugüne kadarki en sert yaptırım paketinin parçası olarak Rus petrolüne aşamalı ambargo uygulanması önerisinin ardından her iki piyasadaki sunum endişeleri nedeniyle art arda ikinci haftada da petrol fiyatları yükselmişti. Önerinin yürürlüğe girebilmesi için AB’ye üye ülkeler arasında oybirliğinin olması gerekiyor.

Bulgaristan Başbakan Yardımcısı Asen Vasilev Pazar günü (08/05/2022) geç saatlerde yaptığı açıklamada, önerilen ambargonun içeriğinde değişiklik olmaması durumunda ülkesinin Rusya'ya yönelik AB petrol yaptırımlarını veto edeceğini belirtti.

AB haber kaynaklarının dile getirdiğine göre, Avrupa Komisyonu, Cuma günü Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'ne enerji kaynaklarını değiştirmeleri konusunda daha fazla zaman tanımak amacıyla Rus petrolüne yönelik planlanan ambargonun içeriğinde değişiklik yapılması önerisinde bulunmuştu.

Vasilev, Ulusal BNT televizyonuna, "Görüşmeler yarın da (10/05/2022) sürecek, sonuçlandırmak için liderlerin toplantı yapmasına gereksinim olabilir. Bizim durduğumuz nokta çok açık. Eğer bazı üye ülkeler için istisnalar olacaksa biz de bu istisnalardan yararlanmak istiyoruz." açıklamasını yaptı.

Faiz artışları, olası durgunluk ile Çin’deki Korona salgını karantinaları yerkürenin ikinci büyük ekonomisi olan bu ülke üzerindeki endişeleri artırırken küresel finans piyasalarını da baskı altına alıyor.

Bu arada, yerkürenin en büyük petrol dışsatımcısı Suudi Arabistan, Pazar günü (08/05/2022) Haziran ayı (2022) için Asya ile Avrupa piyasalarına uygulamakta olduğu ham petrol fiyatlarını aşağı çekti.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü