Yerkürenin En Büyük Bakır Üreticisi Şili, Bakır Üretiminde Arka Arkaya Onuncu Ayda da Düşüş Öngörüyor

03 Mayıs 2021

Şili Ulusal İstatistik Enstitüsü, Cuma günü yaptığı açıklamada, yerkürenin en büyük bakır üreticisi durumundaki ülkelerinde, sözkonusu kırmızı metalin üretiminde Korona virüsü salgınının ülkeyi vurmasından kısa süre sonra başlayan ılımlı ancak sürekli bir düşüşe vurgu yaparak, art arda onuncu ayda da gerileme yaşandığını duyurdu.

Enstitü, Güney Yarıküre’de yaz mevsimi yaşanıyor olmasının sonucu olan tatil döneminin arkasından ulaşım ile alım satımda bir dizi yeni kısıtlamayla karşılaşan bakır üretiminin Mart ayında %1,3 oranında gerileyerek 491.720 tona düştüğünü açıkladı.

Şili’deki madencilik firmalarının genişlemeye devam eden madenleri, firmaların, sağlık kısıtlamalarını hızlandırarak ve sahada görev yapan personel sayısını azaltarak salgına hızlı bir biçimde uyum sağlamaları sonucu birçok komşu ülkedeki madenlerden çok daha iyi sonuçlar verdi. Ancak BHP firması (Broken Hill Propriety-BHP, Avustralyalı madencilik firmasıdır. Firmanın merkez ofisi Melbourne kentindedir. Ç.N.) tarafından işletilen, yerkürenin en büyüğü durumundaki Escondida madeni de içerisinde olmak üzere bazı bakır madenlerinde son aylarda yorgunluk birikmesi belirtileri görülürken üretimde de düşüş yaşandı.

Enstitü, düşen cevher kalitelerinin ve bazı büyük madenlerdeki bakım çalışmalarının da üretimi yavaşlattığı açıklamasını yaptı.

Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre Şili'nin bakır üretimi 2021'in ilk çeyreğinde yıllık %2,2 oranında düşüşle 1,4 milyon tona geriledi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü