AB ve ABD'den Küresel Çelik ve Alüminyumdaki Fazla Kapasiteye Dair Ortak Bildiri

18 Mayıs 2021

ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis 17 Mayıs 2021 tarihinde yapılan açıklamada küresel çelik ve alüminyum kapasite fazlası ile ilgili görüşmelerin başladığı duyurulmuştur. 

ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi'nin (USTR) resmi sayfasında yapılan açıklamada, Tai, Raimondo ve Dombrovskis'in büyük ölçüde üçüncü şahısların sebeb olduğu fazla kapasitenin sektör üzerindeki etkisini kabul ettikleri bilgisi veriliyor. Bu aşırı kapasiteden kaynaklanan bozulmaların, pazar odaklı AB ve ABD çelik ve alüminyum sektörleri ile bu sektörlerdeki işçiler için ciddi bir tehdit oluşturduğu belirtilmektedir. ABD ve AB üyesi ülkelerin; benzer ulusal güvenlik çıkarları paylaştıkları ve piyasa ekonomilerine sahip olduklarına vurguda bulunulan açıklamada, ABD ve AB'nin, Çin gibi ticareti bozucu politikaları destekleyen ülkelere karşı birlikte hareket edebilecekleri ifade edilmiştir.

İki tarafın ayrıca çelik ve alüminyum fazla kapasitesini ele alan bu alandaki endişelerin karşılıklı olarak çözülmesi ve kritik endüstrileri korumak için uygun ticaret önlemleri dahil olmak üzere etkili çözümlerin kullanılması konusunda görüşmeyi kabul ettikleri bilgisi veriliyor. ABD ve AB'nin, söz konusu ortak çabalara yapıcı bir ortam sağlamak için ikili ticareti olumsuz etkileyen değişikliklerden kaçınma hususunda mutabık oldukları ve yıl bitiminden önce bu konularda çözüm sağlamaya çabalanacağı bilgisi verilmiştir.

Kaynak: https://ustr.gov/about-us/policy-offices/press-office/press-releases/2021/may/joint-united-states-european-union-statement-addressing-global-steel-and-aluminum-excess-capacity