ABD ve Avrupa, Alkol, Gıda ve Uçak'ta Uygulanan Gümrük Vergilerini Askıya Alacak

12 Mart 2021

Uzun zamandır süren Airbus-Boeing anlaşmazlığında çözüm arayışında olan Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'nin uçak, şarap, gıda ve diğer ürünlerde birbirlerine uyguladıkları milyarlarca dolarlık gümrük vergilerini geçici olarak askıya alma kararı aldıkları bilgisi veriliyor.

ABD'nin yeni başkanı Joseph Biden ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen arasında 5 Mart 2021 tarihinde gerçekleştirilen telefon görüşmesinde iki liderin Boeing ve Airbus'a verilen sübvansiyonlardan ötürü oluşan anlaşmazlık sonrası getirilen gümrük vergilerini karşılıklı olarak askıya alma kararı aldıkları belirtiliyor.

 Leyen tarafından yapılan açıklamada bahsi geçen gümrük vergilerinin dört aylığına donduruldugu ifade ediliyor.Leyen tarafından yapılan açıklamada, "Bu, Atlantik'in her iki yakasındaki işletmeler ve sanayiler için harika bir haber ve gelecek yıllardaki ekonomik işbirliğimiz için çok olumlu bir sinyal" ifadelerinin kullanıldığı bilgisi veriliyor. 

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Başkan Biden'in AB'ye olan desteğinin ve ABD-AB ortaklığını yeniden onarma ve canlandırmaya yönelik verdiği taahhüdün altının çizildiği belirtiliyor.

Kaynak: https://www.nytimes.com/2021/03/05/business/economy/airbus-boeing-tariffs.html

Yayınlayan: Vaşington Ticaret Müşavirliği