AB ile MERCOSUR Arasında Serbet Ticaret Anlaşması

01 Temmuz 2019

AB ile Brezilya, Arjantin, Paraguay ve Uruguay arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması yönünde anlaşmaya varıldı.
Anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile birlikte özellikle otomotiv, makine ve kimya sektörlerinde uygulanan yüksek ithalat vergileri nedeniyle 260 milyon nüfuslu G. Amerika pazarına girmekte zorlanan Alman firmaları için yeni iharact pazarlarının kapısının açıldığını belirten Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmeier, söz konusu anlaşmanın istihdam piyasasına da olumlu etkilerinin olacağını sözlerine ekledi.
Diğer taraftan, Serbest Ticaret Anlaşması ile birlikte Avrupa Birliği Tarım Piyasasının G. Amerikalı firmalara açılacak olması nedeniyle anlaşmaya yönelik eleştiriler de yükselmeye başlamış durumda. Tarım sektöründe faaliyet gösteren Avrupalı firmaların sübvansiyona bağımlı olmaları ve G. Amerikalı firmaların rekabetçi yapıları nedeniyle Avrupalı firmaların G. Amerikalı firmalar ile rekabet edemeyecekleri Alman ve Fransız Tarım Birliklerince dile getirilmektedir.Bu gelişmelere istinaden  Avrupalı firmalara rekabet nedeniyle zarar görmeleri halinde 1 milyar avroya varan bir kaynak ayrılabileceği Avrupa Birliği Tarım Komiseri Phil HOGAN tarafından ifade edildi.

Kaynak
https://www.handelsblatt.com/politik/international/deal-zwischen-eu-und-suedamerika-mercosur-die-weltgroesste-freihandelszone-freut-vor-allem-die-autoindustrie/24505378.html

https://www.tagesschau.de/wirtschaft/freihandel-eu-mercosur-101.html

Hamburg Ticaret Ataşeliği