Brezilya'da Covid-19 Salgınında Son Durum

04 Mayıs 2020

Brezilya’daki teyit edilen Covid-19 vakaları sayısı 102.426’ya ulaşmış, ölüm sayısı geçen hafta Çin’i geçerek 7.085 olmuştur. Bu sonuçlarla Brezilya, vaka sayısında 8., ölümlerde 6. ülke olmuştur. Brezilya, günlük olarak yaşanan ölüm sıralamasında, ABD’den sonra ikinci sırada gelmekte; günde 400 civarında kişi hayatını kaybetmektedir.

Kamu sağlık sisteminin durumu giderek daha istikrarsız hale gelmektedir. Sağlık profesyonelleri tarafından çoğu büyük şehirdeki yoğun bakım ünitelerinin %70-90 oranında dolu olduğu açıklanmakta; sosyal mesafe önlemleri, Brezilyalıların dışarı çıkması üzerinde çok az etkili olmaktadır.

Diğer başlıca gelişmeler:

• Kuzeydoğu Eyaleti Maranhão’nun başkenti São Luis ve üç komşu şehrin tamamen kapatılmasına (lockdown) karar verilmiştir. Brezilya’da ilk kez gerçekleştirilen uygulamanın 10 gün sürmesi planlanmaktadır.
• Amazonas Eyaleti’nin başkenti Manaus şehrinde hastanelerin tam kapasiteye ulaştığı ve Covid-19 kaynaklı ölümlerin %30’unun evlerde gerçekleştiğinin tahmin edildiği açıklanmıştır. Toplam ölümler ve teyit edilmiş vakalar hakkında kesin bir sayı bulunmamaktadır.
• Imperial College of London tarafından yapılan, bir enfekte kişinin hastalığı bulaştırdığı insan sayısının ölçüldüğü araştırmada Brezilya, 2,8 ile 48 ülke içerisinde ilk sırada gelmiştir. Mevcut koşulların değişmemesi durumunda, 20 milyon Brezilyalının Covid-19’a yakalanacağı ve 60 bin kişinin hayatını kaybedeceği tahmin edilmektedir.
• Rio de Janeiro şehrinin düşük gelirli kesimlerinde Covid-19 ölüm oranı 100 bin kişi başına %30,8 iken, orta sınıfın yaşadığı kesimlerde bu oranın %2,4 olduğu açıklanmıştır. São Paulo şehrinde ise siyahlar arasındaki ölüm oranı beyazlardan %62 daha fazla gerçekleşmektedir. Bu farklılıkların, orta sınıfın sağlık planları ve özel hastanelere erişiminin olmasına, düşük gelirli kesimin ise halk sağlığı sistemini kullanmak durumunda kalmasına dayandığı ifade edilmektedir.
• Ülkedeki büyük şirketler tarafından, ekonomi aktivite yeniden başladığında çalışanlarına yaptırmak üzere 30 milyon Covid-19 testi alınmıştır. Testlerin Haziran ayı sonuna kadar yapılması planlanmaktadır. Söz konusu testlerin, doğru sonuç alındığından emin olunması için birkaç kez tekrarlanması planlanmaktadır.
• Covid-19 salgınında ölen meslektaşlarını desteklemek için Brezilya’da gösteri yapan bir grup sağlık çalışanına, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun destekçileri tarafından saldırılmıştır.
• Başkan Jair Bolsonaro, ABD’den döndüğü uçaktaki pek çok kişinin Covid-19 testinin pozitif çıkmasından sonra yaptırdığı Covid-19 testinin sonuçlarını açıklamayı reddetmektedir. Diğer taraftan son olarak 29 Nisan tarihinde belki hastalığı kapmış ancak fark etmemiş olabileceğini ve hastalığa karşı bağışıklığının olabileceğini ifade etmiştir.
• Rio de Janeiro şehrinde, ekipman veya sağlık personeli bulunmadığı için 2 binden fazla hastane yatağının kullanılmadığı açıklanmıştır.

Kaynak: Sao Paulo Ticaret Ataşeliği