Covid-19 Salgınının Brezilya Hizmet Sektörleri Üzerindeki Etkileri

15 Nisan 2020

2020 yılında Covid-19 salgının etkisiyle Brezilya'nın müteahhitlik sektörünün %0,5 küçüleceği ve hizmet sektöründe büyüme sağlanamayacağı öngörülmektedir. Öte yandan Ulusal Kargo Taşımacılığı ve Lojistik Derneği İşletme Maliyetleri Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 23-29 Mart 2020 tarihleri arasında tarım ürünü yükleri %12,24 oranında düşüş göstermiştir. Düşüşün, süpermarketler (-%22,9), dondurulmamış gıda ürünleri (-%16,15), soğutulmuş ürünler (-%18,1) ve kimyasal ve agrokimyasal sanayilerindeki (-%8,7) talep azalmasından kaynaklandığı açıklanmıştır. Küçük hacimler içeren fraksiyonel yükler için düşüş %30,9’a ulaşmış; kapasitenin büyük çoğunluğunu işgal eden stok yüklerinde ise düşüş %23,2 seviyesinde olmuştur.

Brezilya Altyapı Bakanı tarafından 30 Mart 2020 tarihinde yapılan açıklamada, lojistik ve tedarik hizmetlerinin kesintiye uğramadan devam ettiği teyit edilmiştir. Limanların açık olduğunu ifade eden Bakan, limanlardaki sağlık önlemlerini artırdıklarını, ayrıca karayollarında şoförlerin duraklayabileceği güvenli noktaların ilave edildiğini; havayolu kargo taşımacılığının da sorunsuz devam ettiğini belirtmiştir.

Deniz taşımacılığında ise, Çin'e ihracatta kullanılan ve geri dönemeyen konteynırlar nedeniyle ülkede özellikle soğutmalı konteynerlerde sıkıntısı oluşmaya başlamıştır. Eksikliğin, armatörler tarafından organize bir şekilde giderilmesi için çalışılmaktadır. Çin’den Brezilya’ya gelen konteynerlerin yaklaşık %35 oranında boş olduğu ifade edilmiştir.

Yayımlayan: São Paulo Ticaret Ataşeliği