Brezilyalı Et Firmaları Düşen Talep Nedeniyle Üretimi Askıya Alıyor

19 Mart 2020

Koronavirüsün küresel talep üzerinde yarattığı daralmanın, Brezilya'dan et talebinde %20-30 azalmaya sebep olduğu hesaplanıyor. Aralarında Brezilya'nın en büyük et üreticileri JBS, Marfrig ve Minerva'nın da aralarında bulunduğu firmalar, faaliyetlerini askıya almaya başladı. JBS firması tarafından 19/03/2020 tarihinde yapılan açıklamada koronavirüsün yayılmasının küresel talep üzerindeki etkisiyle Brezilya'daki beş kesimhanede operasyonların askıya alındığı ifade edildi. Firma, ülkedeki diğer 32 biriminde ise faaliyetlerin normal devam ettiği ilave etti.

Minerva firması ise, Minas Gerais, São Paulo ve Mato Grosso'daki dört tesisteki çalışanlarına 10 ila 15 gün zorunlu tatil uyguladığını açıkladı.

Marfrig firması ise Tucumã (Pará) şehrindeki tesislerinde operasyonların durdurulduğunu, ancak kararın koronavirüs kaynaklı olmadığını açıkladı. Marfrig, geçen seneden itibaren daha yüksek kapasite ve verimlilik ile düşük maliyete sahip olan tesislere öncelik verileceğini açıklamış; Santo André, Diamantina ve Pirinópolis şehirlerindeki tesislerini kapatmıştı.

Koruyucu izolasyon önlemleri ve lojistik sıkıntıların önümüzdeki dönemde Brezilya'nın et ve canlı hayvan sektörünü olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Halihazırda et ihracatındaki en büyük lojistik sıkıntıyı, Çin'e ihracatta kullanılan ve geri dönemeyen konteynırlar nedeniyle konteynır bulunamaması oluşturuyor. Ayrıca, Avrupa'dan daha önce yapılmış olan siparişlerin askıya alınması ya da ertelenmesi de sektörü zor durumda  bırakıyor. Koronavirüsten en fazla sayıda insanın enfekte olduğu eyalet olan São Paulo'da, kesilmiş sığır etinin ortalama fiyatı, Şubat ayına göre Mart ayında % 2,1 azaldı.

Kaynak: Globorural (https://revistagloborural.globo.com/Noticias/Criacao/noticia/2020/03/queda-na-demanda-de-frigorificos-apos-coronavirus-pressiona-preco-do-boi.html)
Yayımlayan: São Paulo Ticaret Ataşeliği