Filipinler'de COVID-19 ile Mücadele Kapsamında İlk Etapta 1 Hafta Süre ile Yeniden Kapsamlı Karantina Uygulamasına (ECQ) Geçildi

29 Mart 2021
COVID-19 vakalarının artması sebebiyle Filipinler'de, başkent Metro Manila (NCR), Cavita, Laguna, Bulacan ve Rizal bölgelerinde, ilk etapta 29 Mart 2021 - 04 Nisan 2021 tarihleri arasında uygulanmak, 04 Nisan 2021 tarihinden itibaren ise yeniden değerlendirilmek üzere "Genişletilmiş Toplum Karantinası-Enhanced Community Quarantine (ECQ) (1. Faz Karantina)" uygulamasına yeniden geçildi.
 
28 Mart 2021 tarihi itibarıyla başkent Metro Manila (NCR) 3. faz karantina uygulaması olan "Genel Toplum Karantinası-General Community Quarantine (GCQ)" altında idi.
 
ECQ uygulaması ile başkent Metro Manila'ya geliş-gidiş kara, hava ve tren yolu seyahetlerinde, şehir içi toplum taşıma hizmetlerinde, restoran ve diğer gıda hizmetlerinde, zorunlu çalışma alanları dışındaki iş ve işlemlerde, sokağa çıkma yasağı saatlerinde yeniden düzenlemeye gidildi.
 
Buna göre;
 
1-) Sokağa çıkma yasağı uygulaması 22:00-05:00 saatlerinden 18:00-05:00 saatleri arasına çekildi.
 
2-) Restoran, kafe ve diğer hizmet veren işletmelerin sadece "paket servis" kapsamında işlerine devam etmesine izin verildi.
 
3-) Zorunlu çalışma alanları dışında, diğer işletmeler için minimum kapasite işgücü ile çalışılması (sektörlere göre yüzdeler halinde ayrıca belirlendi), evden ve uzaktan çalışma uygulaması zorunluluğu getirildi.
 
4-) Zorunlu kamu işleri haricinde devlet daireleri için uzaktan çalışma uygulaması tekrar yürürlüğe alındı.
 
5-) Alışveriş merkezleri süpermarketler ve eczaneler ile zorunlu diğer ürünleri satan mağazalar haricinde kapatıldı.
 
6-) Alışveriş merkezi dışındaki işletmelerden sadece süpermarketlerin ve bankaların sokağa çıkma yasağına kadar, eczanelerin 24 saat süre ile çalışmalarına izin verilirken, restoranların paket servis işleri haricinde diğer tüm işletmelerin faaliyetleri durduruldu.
 
7-) 18 yaş altı ve 65 yaş üstü herkesin tam karantina kapsamında sokağa çıkmaları yasaklandı.
 
8-) Toplu taşıma hizmetlerinin sadece limitli kapasite ile çalışmalarına izin verildi.
 
9-) COVID-19 test sonuçları pozitif çıkan kişiler ile bu kişiler ile temasta bulunanların karantina süreleri, karantinaya alınması gereken kişiler (filyasyon) ve testlerin sonuçlandırılma sürelerinde yeniden sıkı düzenlemelere gidilirken, aşı temini ve aşılama hizmetlerinde öncelikler ve süreler için de yeni düzenlemeler yapıldı.
 
Öte yandan, ECQ hükümlerinden bağımsız olmak üzere, Filipinler'e yurtdışından gelen yolcu sayısı günlük 1.500 kişi olarak kısıtlandırılmış olup, sadece diplomatik statüye haiz yolcular, yurtdışında çalışan Filipinliler, uluslararası alanda görevli sağlık çalışanları ve insani yardım kuruluşlarının akredite kişileri haricinde Filipinler'e seyahat yasağı da bulunmaktadır.
 
28 Mart 2021 tarihinde Filipinler'de aktif günlük vaka sayısı 9.475, toplam aktif vaka sayısı da 105.500 olarak ölçülmüş olup, yaklaşık 2 haftalık sürede günlük vaka sayısı yaklaşık 3-4 kat artış göstermiştir. Filipinler'de günlük test yapma kapasitesi yaklaşık 40 bin olup, hali hazırda toplam 10 milyon test yapıldığı açıklanmıştır.
 
Filipinler ile ticari ilişkileri bulunan firmalarımızın konu hakkında bilgi edinmesinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir.