Meksika, bu yıl da DYY için en cazip 25 ülke listesinin dışında

18 Mayıs 2021

AT Kearney tarafından hazırlanan 2021 Doğrudan Yabancı Yatırım (DYY) Güven Endeksi sonuçlarına göre, Meksika 2021 yılında dünyadaki doğrudan yabancı yatırımlar için en cazip 25 ülke listesinin dışında bırakılmıştır. Endeksin hazırlandığı 1998 yılından bu yana Meksika üçüncü kez (ilki 2011 ve ikincisi 2020 yılında) listenin dışında kalmış olup, en son 2018 yılında 17’nci ve 2019 yılında 25’inci sırada yer almıştır. 2013 ve 2015 yıllarında ise Meksika anılan listede 9’uncu sırada yer almıştır.

Meksika, ABD ve Kanada Ticaret Antlaşması’nın (T-MEC veya USMCA) onaylanması ve offshoring (nearshoring) etkisi gibi gelişmelerin yatırımcılar için yeterli olmamış; düşük büyüme; Enerji Reformu dinamiklerinin frenlenmesi; işgücü piyasasında esnekliği sınırlayan dış kaynak kullanımı konusunda reform girişimi; Meksika Şehri Yeni Havaalanı projesinin iptal edilmesi; Dos Bocas Rafinerisi, Santa Lucía Havaalanı ve Maya Treni gibi mevcut ortamda düşük ekonomik ve sosyal etkiye sahip yatırımların önceliklendirilmesi Meksika’nın bu yıl ilk 25 ülke arasında yer alamamasının nedenleri olarak gösterilmiştir. Hükümetin enerji sektöründeki önlemleri Doğrudan Yabancı Yatırımın ülkeye gelişinin yapısal olarak artmasını engelleyen bir faktör olduğu; ABD ile Çin arasındaki ticari gerilimin ise Meksika'nın üretken ihracat tabanını artırmak için potansiyel bir fırsat yarattığı belirtilmektedir.

Anılan listenin ilk sırasında üst üste dokuzuncu kez ABD yer almakta; Kanada, Almanya, Birleşik Krallık, Japonya, Fransa, Avustralya, İtalya, İspanya ve İsviçre bu ülkeyi takip etmektedir. Meksika puanını 2021 yılında 1,52'den 1,60'a çıkarırken, Brezilya (karşılaştırma parametresi olarak) 1,65'ten 1,64 puana düşerek 24’üncü sırada yer almıştır.



Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynaklar:

El Financiero https://www.elfinanciero.com.mx/economia/por-segundo-ano-consecutivo-mexico-sale-de-ranking-de-paises-con-mas-atractivo-para-inversion-extranjera
El Economista https://www.eleconomista.com.mx/empresas/Mexico-fuera-de-las-25-economias-mas-atractivas-para-la-IED-por-segundo-ano-al-hilo-AT-Kearney-20210324-0048.html