Meksika toplanan atıkların yalnızca %10’u geri dönüştürülüyor

20 Mayıs 2021

Ulusal İstatistik ve Coğrafya Enstitüsü (INEGI) tarafından yayınlanan Çevre Modülü verilerine göre, Meksika'da her gün 86.343 ton ve yılda 31 milyon tondan fazla çöp toplanmakta ve bunun sadece %11'i ayrıştırılmaktadır.

Ülkedeki ana atık olan plastiğin (yılda 8 milyon ton) %32'si geri dönüştürülmektedir. Kağıt, toplama merkezleri tarafından toplanan atığın %75'ini temsil etmektedir. Diğer araftan her yıl 2,5 milyon ton cam atılmakta ve sadece %12'si geri dönüştürülmektedir.

Ülkede günlük olarak kağıt, karton, PET, cam, alüminyum, demir, plastik, elektronik ve diğer malzemeleri yeniden kullanılmak üzere işlemek üzere toplayan 241 toplama merkezi bulunmaktadır ve bunlar Querétaro, Jalisco, Meksika Eyaleti ve Michoacán eyaletlerinde yoğunlaşmaktadır.

Meksika Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı (SEMARNAT) verilerine göre ise, yılda yaklaşık 53,1 milyon ton atık üretilmekte ve bunun %10'dan azı geri dönüştürülmektedir. Ülkede üretilen çöpün yarısından fazlası 7 eyaletten gelmektedir. Meksika Şehri (%19,7), Meksika Eyaleti (%9,6), Jalisco (%7,2), Veracruz (%5,2), Guanajuato (%4,3), Tamaulipas (%3,7) ve Nuevo León (%3,6) en fazla atığın üretildiği eyaletlerdir.

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynaklar: