Meksika ve Macaristan arasında Tarım, Hayvancılık ve Kırsal Kalkınma Alanında Mutabakat Zaptı imzalandı

07 Şubat 2020

04.02.2020 tarihinde Meksika Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı ile Macaristan Tarım Bakanlığı arasında tarım, hayvancılık, kırsal kalkınma, balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği alanlarında işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla Mutabakat Zaptı imzalanmıştır.

Söz konusu anlaşma ile küçük üreticilerin ihtiyaçlarına uyarlanmış teknolojiler yoluyla kırsal sektörün geliştirilmesi, kırsal istihdam ile alternatif üretim ve eğitim maliyetlerinin araştırılması, teknik projelerin uygulanması, tarım alanında bilgi ve deneyim paylaşımı, karşılıklı teknik ziyaretler ve ticari heyetler, sürdürülebilir üretim sistemleri ve ekim bitkilerinin genetiğinin iyileştirilmesi ile iklim değişikliğinin etkilerine karşı koyulması hedeflenmektedir.

Meksika için Macaristan özellikle yaş meyve ve sebze ihracatı açısından önemli bir pazar olup, Macaristan için ise Meksika balık çiftliklerinde balık üretiminin artırılması bakımından önem arz etmektedir.

2019 yılı Eylül ayı itibarıyla Meksika, Macaristan’dan 2,7 milyon ABD doları değerinde tarım ve balıkçılık ürünü ithal etmiş ve bu ülkeden 1,14 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiştir. Meksika’nın Macaristan’a ihraç ettiği başlıca tarım ve gıda ürünleri; bira, tekila, uçucu aromatik yağlar, reçineli yağlar, ham deri, ağaçlar, kuru sebzeler ile ekim amaçlı mısır tohumudur. Anılan dönemde Meksika Macaristan’dan hayvan yemi müstahzarları, kurutulmuş sebze, şekerli mamul ile gıda müstahzarları, ekim için mısır tohumu ve şarap ithal etmiştir.

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynaklar: 24 Horas https://www.24-horas.mx/2020/02/04/mexico-y-hungria-firman-memorando-en-materia-de-agricultura-ganaderia-y-desarrollo-rural/, Meksika Devleti https://www.gob.mx/agricultura/galerias/firman-mexico-y-hungria-memorando-en-materia-de-agricultura-ganaderia-desarrollo-rural-pesca-y-acuacultura-233925