Moğolistan İnşaat Bakanı Kh.Badyelkhan HARMİAD heyetini kabul etti

17 Mayıs 2019

Moğolistan İnşaat ve Kentsel Kalkınma Bakanı Kh.Badyelkhan bugün Türkiye’nin Harita Mühendisleri İşadamları Derneği Heyetini kabul etti.

Türkiye’nin Harita Mühendisleri İş adamları Derneği, Konya Teknik Üniversitesi Profesörü ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Harita Dairesi temsilcilerinden oluşan heyet Moğolistan Hükümet Uygulama Ajansı Arsa Düzenlemesi ve Harita Müdürlüğü Şehir Planlama Haritacılık Dairesini ziyaret etme, karşılıklı tecrübe değişimi, görüş alışverişinde bulunma ve işbirliği yapma amacıyla Moğolistan’a bir iş ziyareti gerçekleştirmektedir.

Ziyaretleri kapsamında İnşaat ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı, Çevre ve Turizm Bakanlığı, Vergi Genel Müdürlüğü, Meteoroloji ve Çevre İzleme Bölümü, Başkent Arsa Müdürlüklerini ziyaret edecekler ve iş birliğine ilişkin fikir alışverişinde bulunacaklardır.

Bakan Badyelkhan konuşmasında “Bir ülkenin bağımsızlığının temeli topraktır. Bu nedenle arsayı ekonomiye kazandırma konusuna hükümet olarak önem veriyoruz ve arsa ilişkileri ve arsa kadastrosuna yönelik önemli kararlar vermek için çalışıyoruz. Arsa kadastrosu yasasında revize yapıyoruz ve yasa tasarısı hazırlandı, şimdi Meclise sunulmak üzere bekliyor” dedi.

Ayrıca, İnşaat ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı olarak kamu-özel sektör iş birliğini pekiştirme yönünde önemli çalışmalar yaptığını, bu konuda bazı çalışmaların yetkisini mesleki dernek, birliklere devrettiğini vurguladı.

Türkiye’nin arsa kadastro konusundaki zengin tecrübesinden yararlanma ve bu konuda iş birliklerinin başlatılması gerektiğini vurgulayan Bakan Badyelkhan bu alandaki tüm çalışmalara Bakanlık olarak destek vereceğini belirtmiştir.
Türkiye, son 10 yıl içerisinde arsa ilişkilerini kamu-özel sektör partnerliğinde çözerek 30 yılda beklenecek sonucu 5 yılda elde etmişlerdir.

HARMİAD heyeti, Türkiye’de de 2004 yılına kadar kamu kuruluşları arasındaki uyum eksikliği ve bilgi erişimi gibi sorunları yaşanırken kamu-özel sektör partnerliğinin başlatılması ile bu sorunların çözümünde önemli ilerlemeler kaydedildiğini ifade etmişlerdir.

Kaynak: Moğolistan inşaat ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı

Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği