Moğolistan’ın Başkenti Ulanbator’da 11-23 Şubat 2021 tarihleri arasında Topyekûn Hazırlık Durumu ilan edildi

04 Şubat 2021

Moğolistan Devlet Acil Durum Komisyonu, başkent Ulanbator’da önümüzdeki 11-23 Şubat 2021 tarihleri arasında Topyekûn Hazırlık Durumu rejimini uygulama kararını aldı.

Devlet Acil Durum Komisyonu Başkanı S. Amarsaikhan, “Topyekûn Hazırlık Durumu süresinde salgın yayılmasını %3-4 oranında azaltmayı hedefliyoruz. Bu günlerde Ulanbator’da ikamet eden her aileden bir kişi olmak üzere toplam 420 bin kişiye kovid testi uygulanacak. Gıda, benzin ve hastane malzeme dağıtımı yapan görevliler ancak PCR test sonucunu göstererek trafiğe katılabilir. Eczane, hastane malzemesi, gida üretim fabrikası, dağıtım, et satışı ve süpermarketler çalışacak. Kok kömürü dağıtım noktaları normal faaliyete devam edecek. Basın kuruluş personelinin çalışmasına ve sadece ev-ofis arasındaki trafiğe izin verilecek.

Sağlık kuruluş, yasama organları ve yerel bölge yönetim personelinin %15’i çalıştırılacak olup, başkentte kurulan 73 noktada 38 tane PCR cihazını kullanıp günde 42 bin kişiye kovid testi uygulanacak." dedi.
 
11 Şubat 2021 tarih saat 06:00- 23 Şubat 2021 tarih saat 06:00’ya kadar ilan edilen Topyekûn Hazırlık Durumu günlerinde çalışmasına izin verilen 10 sektör aşağıdadır:

  1.      Elektrik, ısıtma, su temini
  2.      Sağlık kurumları
  3.      Benzin istasyonları
  4.      Gıda üretimi, ticareti, nakliyesi ve dağıtımı
  5.      Dezenfekte ve çöp temizlik hizmeti
  6.      Medya kuruluşları
  7.      Telekominikasyon kurumları  
  8.      Banka elektronik hizmeti ve ATM
  9.      Postane
  10.   Kok kömür tedariki ve dağıtımı

Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği bu günlerde halkın hareketi %90 oranında kısıtlanacak olup, toplu taşıma araçları sivil vatandaşlara hizmet sunmayacak. Ancak çalışmasına izin verilen kuruluş personeli iş kimliği ile nüfus cüzdanını göstererek saat 07:00-10:00 ve saat 17:00-20:00 arasında toplu taşıma aracına binebilecek. Özel aracını kullanacak personel iş kimliğini göstererek trafiğe katılabilir. Özel araç kullanımı için bu sefer QR kodu verilmeyecektir.

Topyekûn Hazırlık Durumun ilan edildiği günlerde bir aileden bir kişi ancak eve en yakın bulunan sağlık kurumu, eczane, su tedarik yeri, kok kömür tedarik yeri, gıda marketine gidebilir. Cenaze törenine katılacak kişiler ise PCR testini vermiş olmaları gerekmektedir.

Başkentte Topyekûn Hazırlık Durumun ilan edilmesi nedeniyle Beyaz Ay bayramı münasebetiyle gerçekleştirilmesi öngörülen seyircisiz güreş yarışması iptal edilmiştir.

Başkente geçici olarak gelen yerel bölge vatandaşları 11 Şubat 2021 tarihine kadar PCR testini vererek ikamet adreslerine gidebilecek.

Kaynak: https://ikon.mn/n/24bwhttps://ikon.mn/n/24c6http://eagle.mn/r/83023,
http://eagle.mn/r/83022https://ikon.mn/n/24bshttps://ikon.mn/n/24bp
 
Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği