Moğolistan’da atık geri dönüşümle enerji üretim fabrikası kuruluyor

24 Mayıs 2019

Moğolistan’da düzenlenen “Modern enerji- 2019” forumu yeşil politika, yeşil kentleşme ve yeşil teknoloji konusunda altında düzenlendi ve buna ilişkin birçok sunum yapılarak mevcut projeler tanıtılmıştır.

Forum Yenilenebilir Enerji Üreticileri Birliği organizatörlüğünde düzenlenmiştir. Küresel ısınmayı yavaşlatmak amacıyla Moğolistan Paris anlaşmasına taraf oldu ve 2030 yılına kadar Karbondioksit salınımını 2014 yılına göre yüzde 14 azaltmayı hedefliyor. Bu kapsamda 2030 yılında yerli yenilenebilir enerji oranını %30’a yükseltme hedefi koymuştur.

Buna örnek olarak Moğolistan’da İngiltere’nin “Naanovo” isimli firması günde 500 ton atık temizleme, işleme ve enerjiye dönüştürme kapasiteli tesis kuracaktır.

Adı geçen firma ilk aşamada 14 megavat kapasiteli tesis kuracak ve atıkları temizleme, yakma ve çıkan külleri ile blok üretimi yapacaktır. Atık sular arındırılarak %70’i uluslararası standartlarında içme suyu olarak kullanılacaktır. Böylece %100 geri dönüşümlü, atıksız bir tesis kurulacaktır. Fabrika inşaatı ve kurulumu 2020-2021 yıllarında tamamlanması planlanmaktadır.

Moğolistan enerji sektöründe bugün itibariyle yenilenebilir enerji oranı %7-8 civarında olup bu oranın 2020 yılına kadar %20, 2030 yılına kadar %30’a ulaştırılması hedeflenmektedir. Son 3 yıl içerisinde Moğolistan’da 430 milyon dolarlık yenilenebilir enerji projesi finanse edilmiştir. Bu kapsamda 3 rüzgâr enerji santrali ve 5 güneş enerji santrali kullanıma girmiştir.

Kaynak: https://montsame.mn

Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği