Özbekistan Ekonomisi İle İlgili Çeşitli Haberler

27 Ocak 2019

1- Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev “2017-2021 yıllarında Özbekistan Cumhuriyeti’nin 5 Öncelikli Yönde Kalkınma Stratejisinin “Yatırımlar ve Sosyal Kalkınma Yılı”nda gerçekleştirilmesine yönelik Devlet Projesi’ne dair” kararına göre, Özbekistan Cumhurbaşkanı huzurunda Uzmanlar Konseyi kurulacak. Uzmanlar Konseyi’ne başarıya ulaşmış iş adamları, önemli devlet adamları, bilim insanları ve yabancılar, ayrıca yurtdışındaki Özbeklerin dâhil edilmesi öngörülüyor. (UzA)

2- Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev “2017-2021 yıllarında Özbekistan Cumhuriyeti’nin 5 Öncelikli Yönde Kalkınma Stratejisinin “Yatırımlar ve Sosyal Kalkınma Yılı”nda gerçekleştirilmesine yönelik Devlet Projesi’ne dair” kararına göre, Özbekistan Cumhuriyeti Kalkınma Fonu, Devlet Yatırım Komitesi, Maliye Bakanlığı, İktisat ve Sanayi Bakanlığı tarafından Abu Dabi Kalkınma Fonu (BAA) ile birlikte Özbekistan-Birleşik Arap Emirlikleri Yatırım Şirketi kurulacak. (UzA)

3- Özbekistan Cumhuriyeti Tüketici Haklarını Koruma Toplulukları Federasyonu ve Hindistan Tüketiciler Birliği arasında imzalanan İşbirliği Memorandumu’na göre iki ülke tüketicileri haklarının korunması iki kurumun işbirliğinde gerçekleştirilecek. (Cahon Haber Ajansı)

4- Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev “2017-2021 yıllarında Özbekistan Cumhuriyeti’nin 5 Öncelikli Yönde Kalkınma Stratejisinin “Yatırımlar ve Sosyal Kalkınma Yılı”nda gerçekleştirilmesine yönelik Devlet Projesi’ne dair” kararına göre, 1 Mart 2019 tarihinden itibaren yabancı yatırımcılar iştirakindeki şirket üyeleri ve onların aileleri için, süresinin ülke dışına çıkmadan uzatılabildiği ve geçerlilik süresinin 3 yıl olduğu yeni “yatırım vizesi” oluşturulacak. (Kun.uz)

5- Özbekistan Cumhuriyeti Yüksek ve Orta Eğitim Bakanlığı’nda ABD’nin Missisipi Üniversitesi Uluslararası Enstitüsü’nün İcra Müdürü Juli Jordon başkanlığındaki heyetle görüşme yapıldı.Görüşmede kadro yetiştirmek ve bilimsel araştırma alanlarında işbirliği konuları ele alındı. Arıca, Aral Denizi Bölgesindeki ekoloji sorunları ve onların nasıl azaltılabileceği hem de bölgede ikamet eden halkın durumunu iyileştirmek için geliştirilmekte olan projeler tartışıldı. (Daryo.uz)

6- Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev’in “Eğitim kalitesini denetleme sisteminin geliştirilmesine dair” kararında belirtildiğine göre, 1 Mart 2019 tarihinden itibaren yurtdışında eğitim aldığını belirten belgeler (diplomalar) direk (herhangi bir sinava tabi tutulmadan) geçerli olacak. (Camiyat)

7- Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev’in Gucarat ziyareti çerçevesinde Ticaret Anlaşması imzalandı. Özbekistan, Kazakistan’dan sonra uranyum hammaddesini Hindistan’a ulaştıran ikinci Orta Asya ülkesi oldu. (Kun.uz)

8- Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, “Coşkun Gucarat - 2019” Zirvesi’nde yatırımcıları Özbekistan’a çekmek, çeşitli alanlarda perspektifli projeler gerçekleştirmekle ilgili çeşitli teklif ve önerilerde bulundu. Özbekistan hükümeti heyeti, ileri teknolojiler hakkında görüş alış verişi yapılmasına dair anlaşmalar imzaladı. Özbekistan Cumhuriyeti Yenilikçi Gelişme ve Tarım Bakanlıkları ve Gucarat’ın sınırındaki Maharaştra bölgesindeki hibrit ve genetik modifikasyonlanmış tohumların üretimi ve satışıyla ilgilenen Nath Bio-Gens şirketiyle birlikte Andican bölgesinde Özbek-Hind ortak tohumculuk kümesini oluşturmak üzere anlaştılar. (Kun.uz)