Taşkent Metalurji Fabrikası devreye alındı

06 Aralık 2020

Taşkent Metalurji Fabrikası devreye alındı. Bununla ilgili düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev de katılarak bir konuşma yaptı. Devlet başkanı, ülke ekonomisi için önemli olan bu kompleksin açılışını tarihi bir olay olarak nitelendirdi.
Tesisin inşaatına Şubat 2017'de başlandı. Ağustos 2018'de, Cumhurbaşkanı tesisteki işlerin gidişatıyla tanıştı. Koronavirüs salgını ile bağlantılı olanlar da dahil çeşitli zorluklara rağmen, bu dev işletmenin inşası binlerce kendini adamış fedakar kişinin bilgisi ve sıkı çalışması sayesinde başarıyla tamamlandı.
Şavkat Mirziyoyev, tesisin yapımına katkıda bulunan tasarımcı ve inşaatçılara, yabancı ortaklara teşekkür etti: “Biz yenilikçi ekonominin oluşumuna, modern endüstrinin ve uygun yatırım ortamının yaratılmasına, diğer devletlerle ve önde gelen yabancı şirketlerle ortaklıkların genişletilmesine büyük önem veriyoruz. Her bakımdan benzersiz Taşkent Metalurji Fabrikası'nın devreye alınması, bu yöndeki çabalarımızın etkinliğinin açık bir kanıtıdır”.
Devlet başkanı, yeni kompleksten beklenen ekonomik etki üzerinde durdu. Ülkemizde demir metalurjisinin düşük gelişmişlik seviyesi, yerli sanayi işletmelerinin faaliyetlerini zorlaştırıyordu. Taşkent Metalurji Fabrikası, yılda 500.000 ton çinko ve polimer kaplı sac üretecek. Bu da inşaat malzemeleri ve metal yapılar, elektrikli ev aletleri, gıda ürünleri üretimi yapan yüzlerce işletmenin ihtiyaçlarını karşılayacak. Daha önce bu ihtiyaç ağırlıklı olarak ithalat yoluyla karşılanıyordu. (Uzdaily)