S&P, Özbekistan derecelendirme tahminini olumsuz olarak değerlendirdi

07 Aralık 2020

Uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, Özbekistan'ın yabancı ve ulusal para cinsinden uzun vadeli ve kısa vadeli notlarını 'BB-/B olarak teyit etti. Kuruluş basın açıklamasında, derecelendirme görünümünün olumsuz kaldığını söyledi.
S&P, "Negatif Görünüm, Özbekistan'ın dış ve mali borcunun hızla artmaya devam edebileceği görüşümüzü yansıtıyor" diye açıkladı. Uzmanlar, son yıllarda kamu dış borcundaki keskin artışın hükümetin altyapıyı iyileştirme ve ekonomiyi modernleştirme planlarından kaynaklandığına dikkat çekiyor. Ayrıca COVID-19 salgınıyla ilgili maliyetler nedeniyle yakın gelecekte dış borçta bir artış bekleniyor.
Ajans, COVID-19 salgınının etkisi ve Özbekistan'ın ana ticaret ortaklarının düşük petrol fiyatları nedeniyle zayıf performansından dolayı bu yıl GSYİH büyümesinin %0,5'e düşmesini bekliyor. Uzmanlara göre 2023 yılına kadar, hizmetler, üretim ve doğal kaynak çıkarma sektörlerindeki büyüme nedeniyle GSYİH büyümesi ortalama %5 olacak.
S&P ayrıca Özbekistan'ın istihdam artışı talebini karşılamakta zorlanmaya devam edeceğine inanıyor. Güçlü büyümeye rağmen, kişi başına düşen GSYİH düşük kalıyor; kişi başı gelirin 2020'nin sonunda 1.700 $'a ulaşması bekleniyor.
Uzmanlar, Ekim ayında yaklaşık %49 olan bankacılık sistemindeki kredilerin dolarizasyonunun önümüzdeki yı %50 civarında kalacağını ve ardından bankacılık sektörü reformları sonucunda bu rakamın düşeceğini tahmin ediyor. Kurum, Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflemesine geçişini olumlu değerlendiriyor, ancak bu sürecin birkaç yıl süreceğini belirtiyor. Analistlerin tahminlerine göre, enflasyonun ise önümüzdeki yıllarda ortalama %10 civarında olacağı tahmin ediliyor. (Gazeta.uz)