Çin Devlet Başkanı’nın Yunanistan’ı Ziyaretinde 16 Ticari Anlaşma İmzalandı.

12 Kasım 2019

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Pazartesi günü başlayan Atina ziyaretinde, Yunanistan ve Çin arasında 16 ticari anlaşma imzalanmıştır.

Yunanistan ve Çin, Avrupa ile Asya arasında ticari ilişkilerin hızla geliştiği bu dönemde hub olarak rol alan Pire Limanı’nın halihazırda işleticisi Çinli Cosco Shipping’in limana 600 milyon Euro tutarında daha yatırım yapması hususunda anlaşmışlardır. Limana yeni bir konteyner terminali yapılması hususunda ise, yerel birimlerin itirazı bulunmaktadır. Yunan Başbakan Mitsotakis ve Çin Devlet Başkanı’nın Cosco’nun Pire Limanı’na yatırımların önündeki engelleri aşmak üzere bir Mutabakat Zaptı imzaladığı da yunan yetkililer tarafından ifade edilmiştir. Çinli Cosco Shipping şirketi halen Yunanistan’ın en büyük limanı olan Pire Limanı’nın %51 hissedarı konumundadır.

Bu çerçevede, Avrupa Merkez Bankası, Pazartesi günü Cosco’nun Pire’deki yatırım planına yardımcı olmak üzere 140 milyon Euro daha kredi vermeye karar vermiştir.

Çin ayrıca, enerji, ulaşım ve bankacılık sektörlerinde de Yunanistan’a yatırım yapma niyetini ifade etmektedir. Halihazırda Yunanistan’ın elektrik dağıtım operatörü ADMIE’de azınlık hissedarı olan Çinli State Grid şirketi’nin, anakaradan Girit adasına çekilecek denizaltı elektrik kabloları projesi ile ilgilendiği görüşmelerde ifade edilmiştir.

Ayrıca, Çinli Industrial and Commercial Bank’ın Yunanistan’da bir temsilcilik ofisi açması hususunda Yunan Merkez Bankası Başkanı olur vermiştir. Diğer bir Çin bankası olan Bank of China Europe, bu ay içerisinde Atina’da bir şube açmış bulunmaktadır.  
 

Kaynak: http://www.ekathimerini.com/246344/article/ekathimerini/news/china-greece-agree-to-push-ahead-with-coscos-piraeus-port-investment

Yayımlayan: Atina Ticaret Müşavirliği