Yunanistan Dünya’nın Dördüncü En Büyük Mermer İhracatçısı

07 Aralık 2020

Makedonya-Trakya Mermer İşletmeleri Derneği Başkanı Julie Chaida tarafından yapılan açıklamada, Yunanistan'ın mermer blok ve levha ihracatında dünya çapında dördüncü olduğu ve üretiminin % 76'sını 120 ülkeye gönderdiği ifade edilmiştir.
 
Yunan İhracatçılar Birliği ve New York merkezli Hellenic-American Ticaret Odası tarafından düzenlenen online forumda sektöre yönelik verileri açıklayan Chaida; Yunan mermerine olan talebin küresel bazda 1,27 milyar Euro değerinde olduğunu ifade etmiştir.
 
Açıklanan verilere göre; sektörde doğrudan 6.500 işçi çalışırken, ikincil sektörde yaklaşık 18.000 işçi istihdam edilmektedir.
 
Dernek Başkanı’na göre; küresel pazara hitap etmek, yabancı pazarların talebini karşılamak anlamına gelmekte olup, ihraç edilebilir ham Yunan mermerinin %60’ı, dünyanın en büyük işlenmemiş mermer ithalatçısı olarak bilinen Çin tarafından alınmaktadır. ABD ise, %15 pay ile Yunanistan'ın işlenmiş mermerinin en büyük alıcısıdır. Belirtildiği üzere, Yunanistan,  diğerlerinin yanısıra İtalya, Çin ve Türkiye'den sonra ABD'nin altıncı en büyük işlenmiş mermer tedarikçisidir.


Kaynak: https://www.ekathimerini.com/259930/article/ekathimerini/business/greece-is-the-worlds-fourth-biggest-marble-exporter

Yayımlayan: Atina Ticaret Müşavirliği