Yunanistan’ın Nüfusu Yaşlanıyor Ve Azalıyor

21 Mart 2024

Yunan İstatistik Kurumu ELSTAT tarafından kamuoyu ile paylaşılan bir açıklamada Yunanistan'da hanelerin 3/4'ünde çocuğun olmadığı ifade edilmiştir. Ülke genelinde yaklaşık 4.1 milyon hane içinde, 3 milyondan fazlasında çocuk bulunmamaktadır. Ayrıca sadece 580 bin kadar evde bir çocuk ve 400 bin kadar evde ise iki çocuk yaşamakta olup üç veya daha fazla çocuğa sahip evlerin sayısı ise 170 binden azdır.

Bilindiği üzere nüfusu hızla yaşlanan ve Eurostat verilerine göre medyan yaşın AB ortalaması olan 44,4 üzerinde 46,1 olarak gerçekleştiği Yunanistan, Avrupa'nın nüfus sorununda liderlik koltuğunda yer almaktadır. Yine Eurostat'ın araştırmalarına göre Yunanistan'ın 2022 yılında 10.5 milyon olarak ölçülen nüfusunun 2100 yılında 7.3 milyona gerilemesi beklenmektedir.

Yunanistan'ın demografik sorunlarının ekonomik gidişat ile bağlantılı olduğu bilinmektedir. Eurostat tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 18-34 yaş aralığındaki Yunan gençlerinin yaklaşık %70’i, çoğunlukla erkekler, finansal nedenlerden ötürü hala ebeveynleriyle birlikte yaşamaktadır. Avrupa ortalaması olan %49.4’ün oldukça üzerinde olan bu oran, ülkede gençlerin yaşadığı ekonomik zorlukların bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir. Hatırlanacağı üzere 2009-2017 yılları arasında yaşanan ekonomik kriz kaynaklı işsizlik ve diğer olumsuz hayat koşulları nedeniyle eğitimli Yunan gençlerinin önemli bir kısmı batı ülkelerine göçmüştü.