Elliniko geliştirme projesinin başlangıcı için tarih belirlenmedi

TAIPED, Yunanistan özelleştirme süreçleri

20 Şubat 2019

 
Cuma günü yayınlanan TAIPED özelleştirmelerinin yeni, gözden geçirilmiş programı, Atina'nın güneyindeki Elliniko'daki eski Atina havaalanı arsasının uzun süredir devam eden gelişmesinin nihayet başlayabileceğine dair hiçbir referans içermiyor. Devletin özelleştirme fonu için diğer önemli husus, şu anda bürokrasiye bağlı olan otoyol bakım şirketi Egnatia Odos SA.
 
Hükümetin onayladığı TAIPED’in Varlık Geliştirme Planı (ADP), Elliniko ve Egnatia’nın yanı sıra 10 bölge limanı, marinalar ve bazı küçük limanların aynı zamanda gecikmelerle karşılaşan projeler arasında bulunduğunu açıkça gösteriyor. Bir otele ve Thermopylae spasına dönüştürülmesi beklenen Girit Iraklio'daki Gournes arsası gibi önemli gayrimenkul varlıklarının imtiyazları gibi enerji varlıklarının kullanımı da takvimin çok gerisinde kalmaktadır,
 
Olumlu tarafı, Atina havalimanı imtiyazının 20 yıl uzatılması bu hafta tamamlanması bekleniyor, Rodos’taki Afandou’daki iki mülkün imtiyazına ilişkin finansal işlemler neredeyse tamamlandı ve demiryolu taşımacılığı bakım şirketi Rosco çantanın içinde gözüküyor. Bu projelerin hepsinin esas olarak geçen yıl bitmiş olması gerekiyorduysa da, sürecin bu çeyrek sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
 
En büyük problem her zaman Elliniko ve Egnatia’dır. Elliniko için yapılan finansal işlemin tamamlanmasından da söz edilmiyor. Aralık ayında oylanan 2019 bütçesi, yılın son çeyreğinde finansal işlemin tamamlanmasını öngörmüştür. Çok daha yeni olan olarak, ADP bunu doğrulamıyor.
 
Elliniko kumarhane izninin ne zaman satışa sunulacağı - gelişim için gerekli bir şart - bu konuda herkes tahminde bulunuyor. Proje ayrıca, mülkle ilgili bakanlık kararlarının imzalanması ve gerekli kamu istişaresi de dahil olmak üzere, aylar sürecek bir süreç ile şehir planlama konularında ilerleme kaydedilmesini gerektiriyor.
 
Egnatia Odos, Altyapı Bakanlığı tarafından gündeme getirilen vazgeçme ve yeni engeller nedeniyle acı çekiyor. Yeni ADP, yani bakan Christos Spirtzis'in Egnatia Odos SA personelinin transfer davetini değiştirmek zorunda kalacağı ve Asprovalta ve Oraiocastro'daki bekleyen gişe istasyonlarının başlatılma kararını imzalayacağı anlamına geliyor.
 
Kaynak:http://www.ekathimerini.com/237880/article/ekathimerini/business/no-date-set-for-the-beginning-of-the-elliniko-development-project
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği