Maliye Bakanı Staikouras: Hükümet 'makul' vergi indirimlerini inceliyor

Yunanistan Covid19 Ekonomik Etkileri

08 Mayıs 2020

Maliye Bakanı Christos Staikouras Perşembe günü turizm, catering, ulaşım ve kültür gibi özel niteliklere sahip sektörlerde 'makul vergi indirimleri' ve 'incelenme' olasılığından bahsetti.

Radyo Thema 104.6'ya konuşan bakan, "makul vergi indirimlerinin gündemlerinde olduğunu" belirterek, vergilerin peşin ödenmesi ve ulaştırmada KDV'nin azaltılmasının değerlendirilen başka konular olduğunu da sözlerine ekledi. Bakan şöyle devam etti: "Bununla birlikte, eğer sayıları toplarsak, hesap tutmuyor. Tüm ekonomi ve sektörler için önlemler olacak. Gözlerimiz koronavirüs sonrası dönemde olarak mümkün olan en iyisini yapıyoruz."

Bakan, Mayıs ayında kapalı kalan işletmeler veya halen askıya alınan çalışanlar için çalışan desteğinin devam edeceğini söyledi. Staikouras, Yunanistan'ın istihdamı artırmak için Haziran ayından itibaren SURE programından 1,5 milyar avro almasını umduğunu ve bunun sözleşmelerin askıya alınması programına paralel olarak devam edeceğini söyledi.

Devlet gelirlerinin seyri konusunda bakan, "Vatandaşlar ödüyor ve bunun için onlara vicdanlılıklarını gösterdikleri için kamuoyu önünde teşekkür etmek istiyorum, çünkü çoğu devletten gelen teşviklerden yararlanandır. Nisan ayında gelir kaybı yüzde 30'dan az olacak ve bu bir gelir açığı anlamına gelecektir ancak kilitlendiğimiz bir ay içinde gelirlerin çöküşü anlamına gelmez" dedi.

Bakan ayrıca, Avrupa Birliği henüz tek bir avro bile ödemediğinden ve topluluk fonlarının girişinde bir gecikme yaşanacağından Yunanistan'ın Temmuz ayına kadar kendi nakit rezervlerine güvenmesi gerektiğini öngördü.

Son olarak, Avrupa Komisyonu'nun Yunanistan ekonomisi ile ilgili Bahar raporunu yorumlayarak, "resesyonun bir V formu var ve Yunanistan'da 2021'deki toparlanma avro bölgesindeki en yüksek oran olacak" dedi.

Kaynak: https://www.amna.gr/en/article/455675/FinMin-Staikouras-Government-examining-judicious--tax-cuts
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği