Onarım ve Hazırlık: AB, koronavirüs tamiri için 750 milyar euro planını açıkladı

Yunanistan

27 Mayıs 2020

Avrupa Komisyonu Çarşamba günü piyasadan borç alma planını ve ardından AB ülkelerine koronavirüs çöküşünden kurtulmalarına yardımcı olmak için 750 milyar avro tutarında hibe ve kredi kullandırılacağını açıklarken, Euro bu haberlerle kuvvet kazandı.

Paranın büyük kısmı, salgından en fazla etkilenen İtalya ve İspanya'ya gidecek ve birlikte 313 milyar avro bağış ve kredi alacaklar.

Amaç, 27 ulustan oluşan bloğun bu yıl beklenen en derin durgunluğundan çıkarken, Avrupa Birliği’nin 450 milyonluk tek pazarını  farklı ekonomik büyüme ve refah seviyelerine bölünmekten korumaktır.

750 milyar avrodan üçte ikisi ortak borçlanma ile finanse edilecek hibelerden ve üçte biri kredilerden oluşacak.

Hibeler, tartışmalı olmasına rağmen, İtalya, İspanya, Yunanistan, Fransa ve Portekiz'in zaten yüksek borcu olduğu ve pandemi kaynaklı tamamen duran turizme büyük ölçüde bağımlı oldukları için gerekli. Borçlanma yoluyla ekonomilerini yeniden başlatmayı daha tutumlu kuzey ülkelerinden daha zor bulacaklar.

Haberlerle Euro, 1.0932'den dolar karşısında 1.1022'de işlem görmeye başladı.

Kurtarma fonu paketi, AB'nin 2021-27 için, Komisyonun 1.100 trilyon avro olarak belirlenmesini önerdiği uzun vadeli bütçesine ek olarak, neredeyse 1.095 trilyon Şubat ayında liderlerin tartıştığı teklifle hemen hemen aynı.

AB yöneticisi “Avrupa'nın anı: Yeni Nesil için Onar ve Hazırla” başlıklı bir belgede, "Bu Avrupa İyileştirme Planı, ekonomimizi başlatmak ve Avrupa'nın ileriye sıçramasını sağlamak için 1,85 trilyon avro koyuyor." dedi.

Endişe

500 milyar avroluk hibeler, AB'nin en büyük iki ekonomisinin (Fransa ve Almanya) isteklerine uygun olsa da, bazı ülkeler kurtarma paketinin sadece krediler içerdiğini görmeyi tercih ediyorlar.

Borçlanmanın geri ödenmesi gerekecek, yani gelecekte AB bütçesine daha yüksek ulusal katkılar veya AB'ye tahsis edilen yeni vergiler anlamına gelecektir.

Komisyon; plastiklere vergi, CO2 emisyonları ticaret programından biraz para, dijital hizmetler vergisi, ulusal kurumlar vergisinin bir kısmı ve CO2 emisyon standartlarına göre AB'den daha düşük CO2 emisyonu olan ülkelerde üretilen mallar için ithalat vergisi şeklinde yeni gelirler önerdi.

Ayrıca, AB bütçesinin hükümetler tarafından AB'ye ödenen Katma Değer Vergisi'nden daha fazla pay alması gerektiği de öne sürüldü.

Kaynak: https://www.ekathimerini.com/253102/article/ekathimerini/business/repair-and-prepare-eu-unveils-750-bln-euro-plan-for-coronavirus-recovery
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği