Yunan Merkez Bankası "Kötü Banka" Kurulması Yönünde Hazırlıklar Yapmakta

04 Mayıs 2020

Yunan Merkez Bankası, bankalara olan bütün sorunlu kredilerin tek bir bankada toplanacağı "Kötü Banka" yaratma planı üzerinde çalışmakta olup, planın Mayıs ayı sonunda bankalara, Hükümete ve Avrupa Merkez Bankası’na sunulması beklenmektedir.

Yunan Merkez Bankasına göre, koronavirüs salgınının yarattığı koşullar altında bankalara ödenmeyen kredi borçlarının güvenceye alınarak düşürülmesine ilişkin mevcut plan bankalar tarafından yeterince hızlı şekilde uygulanamamakta ve ekonomiyi finanse edememektedir.

Planın ana noktası, seküritizasyonun piyasayı normale döndürmek için en az bir yıla daha ihtiyacı olduğundan, üç aylık vadesi dolmuş ödenmeyen kredilerin bankaların finansal verileri üzerindeki baskısını derhal hafifletmek üzere devredilmesidir.

Plan gönüllülük esasına tabi olup, her borçlunun ödenmeyen kredi anlaşmalarında değişiklik olmaksızın Kötü Banka'ya transfer edilecek portföyü seçmesine izin verilecektir.

Kötü Banka yaratılması, Covid 19 krizi ile, 2010 yılından bu yana yaşanan mali kriz nedeniyle kredi sektöründe oluşan 70 milyar Euro sorunlu kredi stoğuna en azından 10 milyar Euro daha ekleneceği öngörüsü ile düşünülmektedir.

Kaynak: https://www.ekathimerini.com/252284/article/ekathimerini/business/bog-to-offer-bad-bank-plan-by-end-may

Yayimlayan: Atina Ticaret Müşavirliği