Yunanistan Coronavirüsü Kısıtlamalarını Gevşetme Planını Açıkladı.

28 Nisan 2020

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, 37 gün süren karantinadan sonra kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılacağını duyurmuştur. 
Ülkenin artık planın ikinci aşamasına geçmeye hazır olduğunu belirten Başbakan Miçotakis, 4 Mayıs’tan Haziran ayı ortasına kadar, sağlık verilerine göre değişecek 3 adımda kısıtlamaların hafifletileceğini belirtmiştir.

İlk aşama 4 Mayıs 2020 Pazartesi günü başlayacak olup; küçük ölçekli dükkanlar (kitapçılar/kırtasiyeler, optikçiler, spor mağazaları, çiçekçiler), kuaförler, güzellik salonları ve KTEO(Araç Bakım Onarım) açılacaktır. Ayrıca, ev dışına çıkmak için gerekli SMS gönderme zorunluluğu bu tarih itibariyle kaldırılmıştır. Aynı zamanda insanların ikamet ettikleri bölgede hareket serbestisi getirilmiş, ancak ikamet ettikleri bölge dışına çıkış yasağı korunmuştur. 4 Mayıs itibariyle, kiliseler bireysel ziyaretler için açık olacak, ancak dini ayin yapılmayacaktır. Açık havada ve denizde bireysel spor aktivitesine izin verilmekle birlikte, düzenli plajlar kapalı kalmaya devam edecektir.    
11 Mayıs 2020 tarihinden itibaren alışveriş merkezleri haricindeki perakende mağazaları ve sürücü kursları açılacaktır. Bütün mağazalarda, metrekareye düşen ziyaretçi sayısı kurallarına uyulacak ve bütün kapalı alanlarda maske kullanılacaktır. Bu tarihte okullar sadece lise üçüncü sınıf öğrencileri için yeniden başlayacaktır. 17 Mayıs Pazar günü kiliselerin sosyal mesafe kuralına katı katıya uymak şartıyla ayine izin verilecektir.

18 Mayıs 2020 tarihinde ise ortaokul ve liselerin geri kalan şubeleri açılacaktır. Arkeolojik alanlar, hayvanat bahçeleri, botanik parklar ve şans oyunları işletmeleri de bu tarihte açılacaktır.

1 Haziran 2020 itibariyle, alışveriş merkezleri, kafeterya ve restorantlar (sadece dışarda oturulması şartıyla) sosyal mesafe kuralı ile yeniden açılacaktır. 27 Nisan itibariyle ilk derece ve sulh mahkemelerinde sınırlı adli-hukuki işlemlere başlanmış olup, 1 Haziran itibariyle bütün mahkemeler tam olarak çalışmaya başlayacaktır.

Muhtemelen Haziran'ın ilk haftası 12 ay hizmet veren oteller ile yazlık sinemalar yeniden faaliyete geçecektir.

Başbakan Miçotakis aşamalı yeniden açılmaların yetkililer tarafından 24 saat esasıyla kontrol edileceğini  vurgulamıştır.

IMF tarafından hazırlanan rapora göre Yunan ekonomisinin, coronavirüs salgınından kaynaklı makroekonomik şok nedeniyle cari yılda %10 daralma göstermesi beklenmektedir.  Rapor’a göre; 2021 yılında bu daralmayı %5,1 büyüme takip edecektir.

Yunan Hükümeti ise, 2020 yılı için %5-10 daralma beklemektedir.


Kaynak: https://www.ekathimerini.com/252118/article/ekathimerini/news/greece-unveils-plan-to-loosen-lockdown

Yayımlayan: Atina Ticaret Müşavirliği