Yunanistan: EBRD, Alpha Bank'ın kötü kredi portföyüne yatırım yapıyor

31 Ekim 2018

EBRD, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Waterfall Varlık Yönetiminin Yunanistan'ın Alfa Bankasının kötü  kredi portföyüne yatırım yapmak için B2Holding'e katıldığını açıkladı.
 
Alpha Bank, kötü kredi yığınını azaltmak ve Yunanistan Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası Tek Denetleme Mekanizması (SSM) ile mutabık kalınan hedefleri karşılamak amacıyla Mart ayında B2Holding'e bir sorunlu kredi (NPL) portföyü sattı.
 
B2Holding, Oslo'da merkezi bir Pan-Avrupa borç uzmanı iken, Waterfall Varlık Yönetimi yapılandırılmış kredi ve özel sermaye yatırımlarına odaklanır.
 
Yunan bankaları, ülkenin yedi yıllık borç krizinin ardından Avrupa 'da ki en yüksek batık kredi (NPE) oranıyla mücadele ederken milyarlarca avroluk kötü kredi ile yüklüdür.
 
Alpha dâhil olmak üzere en çok borç verenler Haziran ayı sonunda %47,6 NPE oranına sahipken, Avrupa'da bu ortalama %4,5'tur.
 
Borç yükünün azaltılması, bilançoların temizlenmesine yönelik önemli bir adımdır ve Yunanistan'ın ekonomik toparlanmasına destek olmak için bankaların kredi-zarar karşılıklarını azaltmalarına ve yeni kredi verebilmeleri için sermayelerini serbest bırakmalarına yardımcı olur.
 
EBRD, 2015 yılında Yunanistan'ın toparlanmasını desteklemek için geçici olarak yatırım yapmaya başlamıştır. Bugüne kadar 40'tan fazla projeye 2 milyar avrodan (2.28 milyar $) fazla yatırım yaptı.
 
NPL işlemi, geçtiğimiz yıl başlatılan ve Yunanistan'da bir NPL portföyünün satın alınmasını içeren, EBRD'nin 300 milyon avroluk NPL Çözüm Çerçevesi kapsamındaki ilk alt projedir.
 
EBRD, Alpha Bank NPL satışındaki payının 25 milyon avro olacağını söyledi.
 
Kaynak: http://www.ekathimerini.com/234114/article/ekathimerini/business/ebrd-invests-in-alpha-bank-bad-loan-portfolio
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği