Yunanistan: Kötü Hizmetlere Çok Ödemek

12 Ekim 2018

Yunan Sanayiciler Federasyonu (SEV) haftalık bültenine göre Yunanlılar, İskandinav ülkelerine benzer vergi oranları ödüyorlar, ancak karşılık olarak kalitesiz hizmet alıyorlar.
 
Bültende sunulan rakamlar, vergi ve sosyal güvenlik katkılarından elde edilen toplam devlet gelirlerinin Avrupa Birliği gayri safi yurtiçi hasıla ortalamasından 4 puan daha yüksek olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda eğitim, sağlık, savunma, kamu düzeni, adalet, vergi ve gümrük, köprü ve yol bakımı, toplu taşıma vb. alanlarda kamu hizmetlerinin sağlanması için toplam maaş dışı harcamalar AB ortalamasından beş puan daha düşüktür.
 
Öte yandan, Yunanlılar faiz (GSYİH'nın yüzde 1,5'i), emekli maaşları ve sosyal yardımlar (GSYİH'nın yüzde 3,5'i) ve maaşlara (GSYİH'nın yüzde 2'si) AB ortalamasından daha fazla harcıyor.
 
SEV bülteninde; “Bir ülkenin refahının gerçek endeksi büyük ölçüde vatandaşlarına sağlanan kamu hizmetlerinin kalitesi ve miktarı ile ilgilidir. Kamu hizmetlerini karşılık gelen bir düzeye çıkarmadan iş gücü ve işçilere vergilerde aşırı yüklendiğinizde, ekonomi, vatandaşlar ve devlet arasında sürdürülemez bir ilişki yaratılmış oluyor ”dedi.
 
SEV tarafından alıntılanan 2017 yılına ait AMECO verilerine göre, toplam devlet gelirleri AB ortalaması olan yüzde 44,9'a karşın GSYH'nin yüzde 48,8'ine ulaştı, vergi gelirleri ise AB'de yüzde 26,5’lik ortalamaya karşın GSYİH'nın yüzde 27,5'ine ulaştı. Yunan sosyal güvenlik gelirleri AB ortalaması olan yüzde 13,3 ile karşılaştırıldığında GSYH'nın yüzde 14,6'sıdır. AB sübvansiyonlarının girişini içeren diğer devlet gelirleri, AB'nin 28 üye ülkesinde ortalama yüzde 5'e karşılık GSYİH'nın yüzde 6,7'si oranında gerçekleşti.
 
Yunanistan'dan daha fazla vergi toplayan altı AB ülkesi var, bunlardan üçü İskandinav (Danimarka, İsveç ve Finlandiya), ayrıca Belçika, Fransa ve İtalya.
 
Maliye Bakanlığı'nın ülkenin yasadışı ekonomisinin yılda 35 milyar avroya ulaştığına dair yakın tarihli bir tahminini alıntılayan SEV, vergileri rasyonel hale getirilmesi ve vergi kaçakçılığıyla mücadele için elektronik işlemlerin genişletilmesi gerektiğini vurguluyor.
 
Kaynak: http://www.ekathimerini.com/233549/article/ekathimerini/business/paying-dearly-for-poor-services
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği