Yunanistan'da Karantina'dan Sonra İşyerlerinin Açılışında İkinci Dalga

11 Mayıs 2020

Yunan ekonomisinin yeniden canlandırılması programının ikinci aşaması, yeni kategorilerde perakende satış mağazalarının Pazartesi günü (11.05.2020) açılması ile başlayacaktır.

Böylece, her iki aşamada (yani 4 Mayıs’tan bugüne) devlet tarafından kapatılan işyerlerinde çalışan işçilerin %33’üne tekabül eden 225.000 çalışan yeniden işlerine dönmüş olacaktır. İkinci aşama ile birlikte faaliyete geçecek toplam işletme sayısı ise 93.000’e ulaşmaktadır ki, bu sayı koronavirüsü salgını nedeniyle devlet tarafından kapatılan işyerlerinin toplamının %35'ine karşılık gelmektedir.
 
Kalkınma ve Yatırımlar Bakan Yardımcısı Nikos Papathanasis'in yaptığı açıklamaya göre, 11 Mayıs’ta 155.962 işçi (işi durdurulan toplam işçi sayısının %22,5’u) yeniden işe dönecek olup, bu tarihte yeniden açılacak işletme sayısı ise 66,010 (kapatılan toplam işyeri sayısının %25’i) olacaktır. 

Yeniden açılan mağazalar şunları içerecektir; ses ve video ekipmanı çıkışları, tekstil ürünleri, cam ve donanım, halı, yer ve duvar kaplama tüccarları, elektrikli ev aletleri satıcıları, mobilya, aydınlatma ve diğer ev eşyası tüccarları, müzik ve video kaydı, oyuncak ve giyim, ayakkabı ve deri ürünleri, kozmetik ve güzellik bakımı, saatçiler ve kuyumcular, yeni ve kullanılmış mal tüccarları. Hizmet sektöründe yeniden açılacak işyerleri ise; eğlence ve spor malzemeleri kiralama, video ve cd kiralama, ev ve kişisel eşya kiralama, shop in shop mağazalar.

11 Mayıs itibariyle yeniden açılış, tekstil, giyim, ayakkabı satıcılarının sokak mağazaları, sürücü kursları, şans oyunları ve diyetisyenleri kapsayacak şekilde genişletilmektedir.

İşyerlerinin yeniden açılışı sıkı kurallarla gerçekleştirilecektir. 20m2’ye kadar olan işyerlerinde 4 kişi, 100m2’ye kadar olan işyerlerinde ilave her 10 m2’ye 1 kişi, 100 m2’yi aşan işyerlerinde ise 12 kişi artı her 15 m2’ye ilave 1 kişiye izin verilecektir. Birden fazla katlı dükkanlarda, her katta 10m2’ye 1 kişiye izin verilecektir.

Mağazalar sabah 10.00'da açılacak (7: 00'da açılabilen hardware mağazaları hariç), mağaza içindekilerin 1,5 metrelik mesafeyi muhafaza etmeleri ve personel ve müşteriler tarafından yüz maskelerinin kullanılması gerekecektir. Asansör kullanımından kaçınılması ve her halde sadece %40 kapasiteyle çalışmasına izin verilmektedir.

Sürücü eğitmenleri ve öğrencilerinin yüz maskesi takması zorunlu olup, sokak tezgah satıcıları için de, tezgahlar arasında en az beş metre mesafe şartı getirilmiştir. Ayrıca mevcut satıcıların sadece yarısının sokak pazarlarında tezgah kurmasına izin verilmektedir.


Kaynak: https://amna.gr/en/article/456446/Greece-launches-second-wave-of-shop-and-business-reopening-on-Monday

Yayımlayan: Atina Ticaret Müşavirliği