İspanya’da Konut Fiyatları AB Ülkelerine Göre Son 4 Yılda Daha Çok Arttı

22 Ocak 2019

2018 yılının yaz aylarında Avro bölgesi ülkelerinde konut fiyatları ortalama % 4,3 oranında artarken İspanya genelinde konut fiyatları %7,2 oranında arttı. Eurostat tarafından yeni açıklanan verilere göre İspanyol emlak sektöründe son 4 yıldır AB ülkelerindeki emlak sektöründe görülenden daha fazla fiyat artışı yaşanıyor.
2018’in aynı döneminde Slovenya’da konut fiyatları % 15,1 artarken , Hollanda’da konut fiyatları %10,2 oranında arttı. İsveç’te % 2.1 oranında ve İtalya’da ise % 0,8 oranında konut fiyatları düştü.
İspanya’da konut sektöründeki fiyat artışları en çok Madrid ve Barselona’da görüldü. İspanya İstatistik Enstitüsü (INE)’nin verilerine göre Madrid Özerk Bölgesi’nde 2018 yılında konut fiyatları % 10,9 oranında artarken Katalunya’da ise % 9,1 oranında arttı.
Uluslararası Para Fonu (IMF), İspanya Hükümeti’nden konut fiyatlarındaki artışı kontrol etmesini talep ederek konutların değerinden yüksek gösterilmeye başladığını açıkladı.
IMF, İspanya emlak sektörünün henüz herhangi bir krize yaklaşmadığını fakat fiyat kontrolünün sektörün geleceği için çok önemli olduğunu da vurguladı. IMF yetkilileri finansal risklere engel olunması ve emlak kredilerinin kontrollü bir şekilde verilmesi sayesinde İspanya emlak sektörünün gelecekte yaşanabilecek bir krizden korunabileceğini bildirdi.

Yayınlayan Madrid Ticaret Müşavirliği
Kaynak Economia