Lübnan Akdeniz'de petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına başlıyor

27 Şubat 2020

Lübnan’da, Fransız Total liderliğindeki bir konsorsiyum adına arama yapacak "Tungsten Explorer" sondaj gemisinin ülke karasularına ulaştığı ve deniz sahasında faaliyetlerine başlayacağı bizzat Cumhurbaşkanı Michel Aoun tarafından duyurulmuştur.
 
Lübnan Cumhurbaşkanlığından Fransız petrol şirketi Total heyetinin kabulü vesilesiyle yapılan yazılı açıklamada bugün itibariyle başlayacak olan petrol ve gaz arama faaliyetleriyle elde edilecek sonuçların ülke ekonomisine olumlu yansımaları olacağına işaret edilmiştir.
 
Daha önce Makamlarına bilgi verilmiş olan ve 2013 yılından bu yana devam etmekte olan süreçte Aralık 2017'de Fransız Total, İtalyan ENI ve Rus Novatek şirketlerinden oluşan konsorsiyuma, Lübnan'ın deniz sahasında belirlenen on adet deniz blokundan ikisinde, başkent Beyrut’un kuzeyinde bulunan 4’üncü blok ve güneyindeki 9’uncu blok için, petrol/doğal gaz arama ve çıkarma izni vermiştir. Arama faaliyetleri başlatılan 4’üncü blok (9 numaralı sahanın aksine), İsrail’le tartışmalı olan deniz sahalarının dışında kalan bir bölge mahiyetindedir.
 
Zorlu bir siyasi ve ekonomik kriz döneminden geçmekte olan ülkede, asgari iki ayrı noktada yapılarak başlatılacak olan sondaj faaliyetleri sonrasında rezervlere ulaşılması halinde dahi ülke ekonomisine doğrudan katkı sağlayacak bir üretimin başlamasının 9-10 yıllık bir sürece yayılmasının beklendiği kamuoyuna yansıyan değerlendirmeler arasındadır.
 
Kaynak: Yerel Basın-Derleyen Beyrut Ticaret Müşavirliği