Lübnan'da Olağanüstü Hal Uygulaması

16 Mart 2020

Lübnan’da Yüksek (Ulusal) Güvenlik Konseyi’nin talebi üzerine dün öğleden sonra (15/3/2020 tarihinde) toplanan Bakanlar Kurulu’ndan sağlık konusunda 29/3/2020 tarihine kadar geçerli olacak “olağanüstü hal” ve “genel seferberlik hali” kararı çıkmıştır.
 
Başbakan Hassane DİAB toplantı çıkışında yaptığı basın açıklamasında ülkenin zor bir dönemden geçmekte olduğunu vurgulamış ve vatandaşları dayanışma içinde olmaya çağırmıştır. Özellikle halkı, corona virüsün yayılmasını önlemek için, çok acil durumlar dışında dışarı çıkmamaya ve evlerinde kalmaya özen göstermeye davet etmiştir. Kitleleri bir araya getirecek her türlü toplantı/toplanma ve etkinlik yasaklanmıştır. Kamu ve özel sektör kurum/kuruluşlarında faaliyetler durdurulmuştur. Havaalanı dahil 18 Mart ile 29 Mart gece yarısına kadar olan dönemde ülkeye her türlü giriş çıkış yasaklanmıştır. Önemli bir ekonomik kriz içinden geçmekte olan ve son olarak dış borç ödemelerinde temerrüde düşen ülkede restoranlar, cafeler ve gece klüplerinin kapalı kalması yönünde geçtiğimiz hafta içinde bir karar da uygulamaya konulmuş durumdadır.   

Buna göre:

- Lübnan’da yaşayan herkes evlerinde kalmaya ve “çok acil durumlar” dışında sokağa çıkmamaya çağrılmaktadır. Çok özel acil durumların ne olduğu ve buna uymayanlara uygulanacak yaptırımların çerçevesi henüz tespit edilmemiştir.
 
- Kamu ve özel her türlü toplanma/toplantı/etkinlik yasaklanmıştır.
 
-Beyrut Uluslararası Havaalanı dahil olmak üzere ülkeye kara-deniz-hava giriş çıkış noktaları 18 Mart Çarşamba gününden 29 Mart Pazar gecesine kadar yolculara kapatılacaktır. BM’ye ait UNIFIL, diplomatik misyonlar, uluslararası kuruluşlar, 4 no’lu deniz sahasındaki sondaj faaliyeti, kargo uçakları personeli kapsam dışındadır.
 
- Ülke dışında yaşayan Lübnan Vatandaşları veya oturma izni bulunan kişiler, virüs testlerinin negatif çıkması şartı ile 18 Mart tarihine kadar ülkeye girebileceklerdir. Bu uygulama her halükarda daha önce seyahat yasağı getirilen ekte sayılan ülkelerden gelecek kişileri kapsamamaktadır: Fransa, Mısır, Suriye, Irak, Almanya, İspanya, Birleşik Krallık, İtalya, İran, ÇHC (Tayvan dahil) ve Güney Kore.
 
-  Tüm kamu kurumları, idareler, belediyeler, üniversiteler, özel ve devlet okulları ile kreşlerin faaliyetleri 17-29 Mart tarihleri arasında durdurulmuştur. Bu uygulamaya Savunma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı personeli için istisna getirilmiştir. Benzer şekilde Elektrik İdaresi de hizmetlerin devamını teminen istisna kapsamına dahil edilmiştir.  
 
Bakanlar kurulu öncesinde bankalar birliği tarafından ay sonuna kadar tüm bankaların faaliyetlerini durduracağı açıklanmış ise de, hükümet kanadından bankaların anılan dönem süresince kapalı kalması uygun görülmemiş konu hakkında bugün içinde (16/3/2020) karar verilmesi öngörülmüştür.
 
- Fırınlar, gıda ve tüketim malları satışı yapanlar hariç tüm ticari işletmeler ve mağazaların aynı dönem zarfınca faaliyetleri durdurulmuştur. Bu kurala sadece meslek kuruşları ile istişare halinde özel acil durumlar için istisna tanınabilecektir.
 
- Hükümet aynı zamanda güvenlik teşkilatına bu kararlara uyulması için gerekli tedbirleri alma yetkisi vermiştir. Aynı zamanda Dışişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile irtibat halinde olarak ülkedeki büyükelçilikler ve uluslararası kuruşlar nezdinde ülkenin ihtiyaç duyduğu sağlık malzemesi ve ilaç temini için gerekli girişimlerde bulunmakla görevlendirilmiştir.  
 
-Özellikle corona virüs ile mücadelede kullanılabilecek her türlü tıbbi malzeme, sağlık araç gereci ve ilaç iki ay süreyle her türlü vergiden muaf olarak ithal edilebilecektir.

Kaynak: Yerel Basın-Derleyen Beyrut Ticaret Müşavirliği