Gürcistan'da Covid-19 Gümrük Uygulamaları

25 Mart 2020

Gürcistan'da 21 Mart itibariyle küresel Corona virus (covid-19) salgını nedeniyle olağanüstü hal ilan edilmiş bulunmaktadır. Hükümet, olağan üstü hal kapsamındaki yetkilere dayanarak 23 Mart 2020 tarihli karar ile Marneuli ve Bolnisi belediyelerini karantina altına almış, ayrıca aynı gün yayımlanan diğer bir karar ile coronavirüsün Gürcistan’da yayılmasını önleyici tedbirleri yürürlüğe koymuştur.

Tedbirler kapsamda Gürcistan tarafından gümrük geçişlerini ve ülkemiz transit taşımacılığını da etkileyen çeşitli önlemler alınmıştır. Bu önlemler arasında uçuşların askıya alınması ve sınır kapılarının yabancı ülke vatandaşlarının geçişine kapatılması, yolcu geçişlerinin saat 10.00-18.00 arasında belirli kapılarla sınırlandırılması söz konusu olmakla birlikte yük taşımacılığının sekteye uğramaması için özel uygulamalar yapılmaktadır.

Yük taşıyan tır şoförlerinin kapılarda görevli sağlık personeli tarafından ateş ve diğer semptom kontrolleri sonucunda kapılardan geçişine minimum 14 gün süreyle izin verilmemesinin yanı sıra şoförlerin riskli ülkelere giriş çıkış kaydının pasaportlarında bulunması durumu da ülkeye girişe engel teşkil etmektedir. Son günlerde bu durumun rahatlatılması amacıyla gümrük idaresi ve güvenlik güçleri, semptom taşımayan ancak riskli kategorideki ülkeler mahreçli şoförlerin eskort eşliğinde geçişini mümkün kılacak tedbirler üzerinde çalışmaktadır.

​Uygulamalar günlük olarak değişebilmekte ve ilave tedbirler alınabilmektedir. Müşavirliğimiz, sorun yaşayan tır şoförlerimiz ile sürekli irtibat halinde olup, gerekli durumlarda resmi makamlar nezdinde girişimlerde bulunmaktadır. Bu minvalde salgın tedbirlerinin yürürlüğe konmasından itibaren Türkiye’ye dönüş yolunda Gürcistan üzerinden geçecek tırlarımızın kapılarda kabul edilmemesi halinde Ticaret Müşavirliğimiz ve Tiflis Büyükelçiliğimiz kanalıyla Gürcü idarelerden resmi yollarla destek talep edilmektedir.

Bu kapsamda virüs tedbirleri nedeniyle geçişlerine müsaade edilmeyen araçlar/şoförlere ilişkin bugüne kadar
  • Lars’tan 11 tır,
  • Sadakhlo’dan 1 otobüs,
  • Lagodekhi’den 10 tır,
  • Farklı kapılardan 9 tır,
  • Kırmızı Köprü'den 1 otobüs,
  • Kırmızı Köprü'den 46 tırın
geçişi resmi girişimlerimiz sonucunda gerçekleştirilmiştir. 

Halihazırda Gürcistan üzerinden tırlarımızın geçişlerinde genel itibariyle sorun bulunmamakta, geçişte yaşanan aksamalarda gerekli resmi girişimlerde bulunularak şoförlerimizin mağduriyeti giderilmektedir. Tiflis Ticaret Müşavirliğimiz ve Batum Ticaret Ataşeliğimiz, yaşanan ticari sorunların çözümünde vatandaşlarımıza ve firmalarımıza bu süreçte de hizmet vermeye devam etmektedir. 

Ayrıca, ülkemizle Gürcistan arasında karayolu yük taşımacılığına ait günlük istatistikler http://kackar.ticaret.gov.tr/duyurular/gunluk-tir-sayilari adresinden Kaçkar Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü tarafından duyurulmaktadır.


Yayımlayan: Tiflis Ticaret Müşavirliği