İhracatçılarla İstişare Toplantısı (Kemalpaşa/ARTVİN)-14.08.2018

14 Ağustos 2018

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği (DKİB) tarafından organize edilen, Artvin il ve ilçelerinde yerleşik ihracatçı üye firmalarla birlikte ihracatımızın arttırılmasına yönelik görüş alışverişinde bulunmak, ihracatçılarımızın yurtdışına yaşamış oldukları sorunları tespit ederek çözüm önerileri sunmak amacı ile 14 Ağustos 2018 tarihinde saat 13:00’de Kemalpaşa Akasya Restorantta yemekli bir toplantı düzenlenmiştir.

Toplantıya T.C. Batum Başkonsolosu Sn. Makbule Koçak, Hopa Kaymakamı Sn. Abdülrezzak Canpolat, T.C. Batum Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Sn. Mikail Develioğlu, Kaçkar Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Sn. Osman Göllüce, DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Ahmet Hamdi Gürdoğan, Genel Sekreter Sn. İdris Çevik ve yönetim kurulu üyeleri, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sn. İrfan Yıldırım, Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sn. Osman Akyürek ile Artvin il ve ilçelerinde faaliyet gösteren 70 civarında ihracatçı, yatırımcı ve nakliyeci katılmışlardır.

Toplatının açılış konuşmasını DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Ahmet Hamdi Gürdoğan yapmış olup daha sonra Hopa Kaymakamı Sn. Abdülrezzak Canpolat, T.C. Batum Başkonsolosu Sn. Makbule Koçak, Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sn. Osman Akyürek ve Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sn. İrfan Yıldırım birer selamlama konuşması yapmışlardır.

Toplantıda ortak olarak dile getirilen husus; son zamanlarda özellikle döviz kurlarında yapılan sunni manipülasyonlarla ekonomimizin çökertilmek istendiği, buna karşı direnmenin en önemli vatanseverlik örneği olduğu, en önemli ekonomik enstrümanımız olan ihracatımızın artırılması için ihracatçılarımızın görüşlerine başvurmak, onların sorunlarına çözüm yolları aramak için her birimizin daha çok çalışması gerektiği belirtilmiş, ihracatçılarımızın sorunları dinlenerek bu sorunlara çözüm yolu bulmak için istişarede bulunulmuştur. Toplantıda gündeme getirilen sorunlar;

Gürcistan’a Sarp sınır kapısından giriş yapan ihraç yüklü araçlarımızın gümrüklerde gereksiz şekilde bekletildiği,

Gümrük kapılarının daha fazla ve iyi yetişmiş personelle istihdam edilmesi, gümrük yetkililerinin daha duyarlı ve hassas olmaları gerektiği,

Sarp Gümrük kapısından Gürcistan’a mal taşyan küçük araçların da TIR kuyruğuna alınarak bekletildiği, geçişlerin üç gün sürdüğü, anlaşma gereği küçük araçların TIR kuyruğuna alınmaması gerektiği,

Gürcistan’a inşaat ve harfiyat işlerinde çalışmak üzere getirilen iş makinalarının tekrar Türkiye’ye sokulmasında sorunlar yaşandığı,

Araç sigortası yaptırarak Gürcistana giriş yapan araç sahiperinin herhangi bir kaza yapmaları halinde 12 saat içerisinde işlem yapılmadığında sigorta şirketlerinin sorumluluk üstlenmediği gibi hususlar dile getirilmiştir.

Sorunların çözümü konusunda Hopa Kaymakamı Sn. Abdülrezzak Canpolat kendilerinin görev ve yetki alanına giren hususlarda her zaman ihracatçılarımıza destek olduklarını, Bakanlık düzeyinde çözümlenmesi gereken sorunların ise ilgili Bakanlıklara bildirilerek çözümü konusunda vatandaşlarımıza yardımcı olunacağı bildirmiştir.

T.C. Batum Başkonsolosu Sn. Makbule Koçak, gümrükte yapılan bekletmeler ile ilgili olarak Başkonsolosluk acil TIR hattının günün her saatinde aranabileceğini, bunun yanısıra Başkonsolosluk santrali ile Ticaret Ataşeliği numaralarının da açık olduğunu, vatandaşlarımızın her tür şikayetlerini iletmelerinin mümkün olduğunu bildirmiş, ilgili telefon numaraları katılımcılarla paylaşılmıştır. Bunun yanısıra Sn. Koçak araç sürücülerimizin kaza yapması halinde 12 saat içerisinde işlem yapılmadığı takdirde araç sigortasının devre dışı kaldığı ve sigortanın sorumluluk üstlenmemesi hususunun araştırılarak mağdur olan vatandaşlarımıza bilgi verileceğini, yük taşyan küçük araçların TIR kuyruğına alınmaları hususunda gerek gümrük yetkilileri gerekse TIR parkı yetkilileri ile görüşüleceğini bildirmiştir. (Ticaret Ataşeliğimizce bugün yapılan telefon görüşmesinde vaktin geç olması nedeni ile bu hususta herhangi bir yetkili ile görüşme imkanı bulunamamış, bu husus yarın Ataşeliğimizce sorgulanacaktır.)

Kaçkar Gümrük Müdürü Sn. Osman Göllüce, gümrüklerde karşılaşılan sorunlarla ilgili olarak kendisine günün her saatinde ulaşılabileceğini, kendisinin randevusuz çalıştığını, kendisi ile görüşmek için randevu alınmasına gerek bulunmadığını bildirmiştir.

Ticaret Ataşesi Mikail Develioğlu da yurtdışında iş yapan vatandaşlarımıza yönelik olarak devletimizin sağladığı destek ve teşvikler hakkında bilgi vermiştir.

Artvin il ve ilçelerinde yerleşik ihracatçılarımızla yapılan istişare toplantısı gerek ortaya çıkan sorunların gündeme getirilerek çözüm yollarının aranması, gerek işadamı ve ihracatçılarımızın görüş ve düşüncelerinin alınması noktasında ihracatçılarımızı ve iş insanlarımızı olumlu yönde motive eden bir toplantı olmuştur. Toplantı karşılıklı iyi niyet, olumlu dilek ve temennilerle sona ermiştir.

Kaynak ve yayımlayan: Batum Ticaret Ataşeliği