Yahyalı Ticaret Odasının Batum Ziyareti-18.08.2018

19 Ağustos 2018

Kayseri / Yahyalı Ticaret Odası 18 Ağustos 2018 tarihinde Gürcistan/Acara Özerk Cumhuriyetinin Hükümet Merkezi Batum'a resmi bir ziyaret gerçekleştirmişlerdir.

Yahyalı Ticaret Odası Başkanı Sn. Ahmet Koyuncu, Genel Sekreter Sn. İbrahim Parlak, Yönetim Kurulu Üyeleri Sn. Ayhan Ünal, Sn. Ali İlkkılıç, Sn. Yaşar Erdoğan, Sn. Murat Özmantar, Sn. Özgür Büber, Sn. Fikret Türk, Sn. İbrahim Cabbar, Sn. Burak Yavaş, Sn. Abdurrahman Türkmen, Sn. Mehmet Türkmen, Sn. Kubilay Aferin, Sn. Ali Erdoğan, Sn. Yusuf Emre Parlak ve Sn. Saadettin Ateş'ten oluşan 16 kişilik bir iş insanı heyeti Başkonsolosluğumuzu ziyaret etmişlerdir. Heyeti T.C. Batum Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Sn. Mikail Develioğlu ile Ticaret Ataşeliği Mahalli Personeli Sn. Aslan Kochalidze kabul etmişlerdir.

Başkonsolosluğumuzda yapılan görüşmede sözkonusu heyete Ticaret Ataşesi Mikail Develioğlu tarafından "Gürcistan/Acara'nın Ekonomik ve Ticari Yapısı, Türkiye ile İlişkileri " konusunda bir bilgilendirme sunumu yapılmış, Yahyalı Ticaret Odasının Gürcistan Acara Bölgesi ile işbirliği yapabileceği sektörler ve işbirliği imkanları tartışılmıştır.

Yahyalı Ticaret Odası Genel Sekreteri Sn. İbrahim Parlak Yahyalı'nın ekonomik ve ticari potansiyeli hakkında kısa bir tanıtım sunumu yapmıştır.

Kayseri'nin en büyük ilçeleri arasında yer alan Yahyalı çok eski bir yerleşim birimi olup 1071 Malazgirt Zaferinden önce Selçuklu Uçbeylerinden Yahya Ali (Yahya Gazi) tarafından fethedilerek bölgeye Oğuz Türkleri yerleştirilmişlerdir.

Yahyalı Ticaret Odası 1971 yılında kurulmuş olup Develi ve Bünyan Ticaret Odaları ile birlikte Kayseri'nin ilçeler bazında en eski Odası konumundadır. Günümüzde Yahyalı ekonomisinin temel dinamikleri arasında madencilik (demir, krom, çinko, bakır), enerji, tarım, turizm, nakliye ve lojistik sektörleri başta gelen sektörler arasında yer almaktadır. İlçede 650 adet nakliye kamyonu mevcut olup ağırlıklı olarak maden taşınması konusunda faaliyet göstermektedirler. Yahyalı'nın dağlık bölgelerinden Yeşilhisar ilçesine taşınan maden cevherleri buradan trenlerle Karabük başta olmak üzere demir-çelik fabrikalarına sevkedilmektedir. Yahyalı bölgesinde ispatlanmış 100 milyon ton demir cevheri bulunmaktadır. Bunun yanısıra 500 bin ton krom, çinko ve bakır cevherinin mevcudiyeti tespit edilmiştir. Meyvecilikte en önemli ürün elmadır. İlçede yıllık 100-110 bin ton elma üretilmekte olup bu miktar her yıl %10-15 civarinda artmaktadır. Yahyalı Elması koku, tat, doğallık, gibi özellikleri ile marka haline gelmiştir. Elma üretimi beraberinde soğuk hava depoculuğunu da geliştirmiş olup ilçe sınırları içerisinde 12-13 adet soğuk hava deposu mevcuttur. Bu depoların 6-7 tanesinde kalibrasyon, boylama ve paketleme işlemi yapılmaktadır. Meyveciliğin yanısıra sebzecilik de önemli bir yere sahiptir. Yahyalı dağlarının flora ve fauna zenginliği arıcılık için de çok uygundur. Bunun yanısıra tatlı ve serin sularda alabalık üretimi yapılmakta olup potansiyelin çok az bir kısmı değerlendirilmektedir. İçme suyu açısından da çok elverişli olan su kaynaklarında su şişeleme tesisleri kurulması mümkündür. Elmacılığın yanısıra kiraz, çilek, armut, kayısı, şeftali, ceviz üretimi ön plana çıkmaktadır. Çok önemli tarihi ve turistik yerlere de sahip olan Yahyalı'da turizm de ekonominin öncü sektörleri arasındadır. Dünyaca meşhur Kapuzbaşı Takım şelaleleri, Hacer Ormanları, Yedigöller Milli Parkı, Develi-Yahyalı ve Yeşilhisar ilçeleri üçgeninde yer alan Sultan Sazlığı ilk akla gelen kültürel varlıktadır. Dünyada nesli tükenmiş olan "Kırmızı Filamingo"ların yegane yaşam alanı Sultan Sazlığı'dır. Özellikle son yıllarda enerji sektörü ilçenin en öne çıkan sektörü haline gelmiştir. HES (Hidroelektrik Santrali), RES (Rüzgar Elektrik Santrali) ve GES (Güneş Enerjisi Santrali) gibi doğa ile barışık enerji üretiminde Yahyalı "enerji üssü" olmaya aday bir ilçemizdir. Şu anda ilçede 150 adet RES (Rüzgar Gülü) bulunmaktadır.

Önümüzdeki dönemde başta tarım ürünlerinin satışı ve pazarlanması başta olmak üzere nakliye-lojistik alanlarında Yahyalı Ticaret Odası ile Gürcistan/Acara bölgesinde işbirliği imkanlarının değerlendirilmesi mümkün görünmektedir.

Toplantının sonunda Ticaret Odası Heyeti tarafından Başkonsolosluğumuz ve Ticaret Ataşeliğimize Yahyalı'lı yazarlardan Emekli Edebiyat Öğretmeni Merhum Abdullah Parlak'ın "Yahyalı Ağzı" ile genç yazarlarımızdan Sn. Yusuf Dağcı'nın "Yaza Yaza Yaşamak" ve "Islıklanan Çığlıklar" adlı kitapları hediye edilmiştir. Yahyalı Ticaret Odası heyeti toplantının ardından Türkiye'ye yolcu edilmiştir.

Kaynak ve Yayımlayan: Batum Ticaret Ataşeliği